Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antons självmordsbrev - ville bli dödad

Anton Lundin Petterson hade innan dådet på Kronans skola googlat ett antal gånger på skolan och tagit reda på vilka som jobbade och gick där. Det styrker att gärningen var planerad.

Den 22 oktober förra året dödade 21-årige Anton Lundin Pettersson en elev och två anställda på skolan Kronan i Trollhättan, varefter han själv sköts ihjäl av polis. Anton Lundin Pettersson var beväpnad med ett svärd och hade maskerat sig.

På tisdagen offentliggjordes den nedlagda förundersökningen kring händelsen. Efter sekretessprövning har 50 sidor tagits bort, 500 är fortsatt offentliga.

På tisdagens presskonferensen drog polisens presstalesman Thomas Fuxborg i korta ordalag vad som framkommit i utredningen:

Anton Lundin Pettersson led inte av psykisk ohälsa. Han hade inte tagit del av någon psykiatrisk vård och var inte påverkad av några droger eller alkohol vid tillfället. Han ska inte heller ha gått på några antidepressiva mediciner.

Gärningen var planerad. Anton Lundin Pettersson hade googlat ett antal gånger på skolan Kronan, tagit reda på vilka som jobbade och gick på skolan.

Enligt polisen var det tydligt att det var ett hatmotiv som låg bakom.

- När han gick runt valde han ut speciella elever och lärare, visar att det var ett hatbrott motiv, säger Thomas Fuxborg.

Enligt Fuxborg skyllde Anton Lundin Pettersson också det som hände i samhället på invandringen och hade bestämt sig för att göra något åt detta.

Anton Lundin Pettersson var enligt utredningen inte politiskt engagerad över huvud taget.

Han hade efterlämnat sig ett brev i sin bostad i Trollhättan, där han också var uppväxt. I brevet framgår att han inte hade för avsikt att komma hem. Hans uttalade önskan var "suicide by cop", självmord genom att han dödades av polisen.

Enligt polisen hade han även googlat på det, och tagit bilder.

På platsen och i bilen ska man ha anträffat en prickskyttetavla, som man antar att han tänkte sätta på sitt bröst, så att polisen när de kom skulle kunna pricka honom med hjälp av den.

Han fick dock inte på sig en eller också ramlade den av, av någon anledning.

Utredningen har visat att Anton Lundin Pettersson var ensam både i planerande och utförande. Det är en viktigt uppgift för polisens så att man vet att man inte behöver söka efter någon medbrottsling.

Förundersökningen visar också att man inte hade kunnat stoppa Anton Lundin Pettersson från att begå sitt dåd.

- Det hade faktiskt inte kommit fram några som helst indikationer på att detta skulle ske. Vi hade inte kunnat upptäcka det innan, säger Thomas Fuxborg.

I samband med att förundersökningen släpptes, offentliggjordes också en övervakningsfilm från skolan dagen då dådet skede. På filmen ser man Anton Lundin Pettersson gå i skolans korridorer, iklädd sin svarta hjälm, den svarta långa rocken och med svärdet höjt framför sig. Han ser ut att leta bland annat på toaletter på skolan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.