Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Antikrundan lockade många till Nääs slott

Kön ringlade lång när Antikrundan kom till Nääs. Både besökare och experter hade höga förväntningar inför dagens värderingar.

– Det känns jättebra! Det är så fint här att man bara vill nya sig i skinnet, säger producenten Pernilla Månsson Colt.
Det är 30:e gången som Antikrundan åker ut på turné i Sverige. Genom åren har programmet i SVT utvecklats till en folkfest som lockar människor från flera generationer. 
Redan tidigt på torsdagsmorgonen var de första besökarna på plats utanför huset Vänhem nedanför Nääs slott i Floda. Trots att många hade väntat i flera timmar och regnet hängde i luften var stämningen på topp inför inspelningen av det populära programmet.

Håkan och Marianne Johansson var några av dem som hoppades på att få veta mer om sina gamla föremål.
– Vi har med en tavla som jag ärvt av en faster, det ska bli roligt att se vem konstnären är, säger Håkan.
Det är en brokig blandning av gamla grejer som besökarna plockat med. Många har ärvt föremålen av släktingar och andra är samlare. Jan-Åke Petersson brukar köpa antikviteter, men vill ändå ha ett expertutlåtande.
– Jag har flaskor och gammalt porslin från vrakgods och vill veta vad det är värt, säger han.

Inne i byggnaden var kamerorna på plats och även en hel del större föremål hade hämtats av tv-teamet. Antikexperterna, som gjorde sig redo i det provisoriska sminkbåset, var laddade inför inspelningen.
– Det är underbart, mycket människor är redan här och det kommer att bli en rolig dag, säger Max Sjöberg.
Han och hans kollegor berättar att det ofta får höra personliga historier på mindre orter och att de också stöter på fler lokala konstnärer. Men oavsett vilken stad Antikrundan besöker är experternas förhoppning är att få värdera något föremål de aldrig sett förut. Som exempelvis när de fick in en gammal kondomautomat eller saft från 1800-talet.

Den populäre experten Knut Knutson tycker att det är svårt att peka ut något särskilt som intresserar honom mer än annat.
– Mitt problem är att jag aldrig kan fokusera på ett område, jag tycker att det mesta har något som berör, säger han och visar upp en stor spegel från slutet av 1700-talet.
– Glaset i den har tidigare suttit i en ännu äldre rokokospegel. På den tiden uppskattade man inte det gamla utan ville att allt skulle vara modernt. Det är sådant här nördar som jag älskar, och det är många andra som också gör det.
Programmet från Nääs slott kommer att sändas på SVT i början av nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.