Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ansvarsfullt kaffe. Thomas Anderberg och Anders Widman på Nordiska kafferosteriet är Årets företagare i Härryda. Bild: Karina Hansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ansvarsfulla kaffebröder prisas

Bröderna Anders Widman och Thomas Anderberg driver Nordiska kafferosteriet. Nu har de utsetts till Årets företagare i Härryda.

Det började med att Anders Widman i samband med sina studier i miljöteknik kom i kontakt med kaffeproduktion i bland annat Honduras. Där upptäckte han vilken påverkan kaffe har på miljön. Väl hemma började bröderna skissa på hur de skulle kunna tillhandahålla ett kaffe som är ansvarsfullt hela vägen från odling till konsument.
Nu har brödernas företag Nordiska kafferosteriet fått utmärkelsen Årets företagare av Härryda kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I motiveringen kan man bland annat läsa "De vill förhindra att människor utnyttjas, att oersättlig regnskog skövlas, säkerställa att barn får gå i skola, undvika att vattendrag förorenas, omvandla dagens avfall till resurser – samtidigt som det går att njuta av riktigt god kopp kaffe."

Hur känns det?
– Det känns jättekul, naturligtvis. Det finns många bra företag i kommunen så det är jätteroligt, säger Anders Widman.
I höstas när GP hälsade på i rosteriet vid Råda säteri höll bröderna på att bygga ett nytt rosteri. Den biogasdrivna kafferosten kommer att vara i drift från 1 maj. 
– Just nu håller vi på med en vårsatsning till nya återförsäljare och avslutar en del delprojekt.

Vad har ni på gång?
– Jag har precis kommit hem från Honduras där vi har ett kooperativ som odlar vårt ekologiska kaffe som torkas med solenergi och kaffepellets. Där har jag besökt ett tiotal av våra 33 producenter för att kartlägga situationen ute på odlingarna och hur den är för de anställda och deras familjer.

Brödernas tanke är att se om de kan stötta för att förbättra situationen för de anställda och deras familjer, säkerställa att barnen går i skola och se till att kaffeproducenterna vidareutbildas i ekologisk kaffeproduktion så att de på sikt får bättre lönsamhet och större naturvärden i sina odlingar.
Nu ska de bara lösa in den stora checken på 10 000 kronor som de fick under Näringslivsdagen som Härryda kommun hade i förra veckan.
– Ja, vi har inte kommit på hur vi ska göra det än, säger Anders Widman och skrattar.