Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rnligt kommunens utredningen har den anställda systematiskt använt vårdtagarens kontokort för egna inköp. Bild: Jurek Holzer/SVD/TT

Anställd stal från vårdtagare

En anställd inom hemtjänsten i Kungälv har avskedats efter att ha erkänt att hen stulit pengar från en vårdtagare. Enligt polisanmälan handlar det om upp emot en halv miljon kronor.

Kungälvs kommun upptäckte att vårdtagaren inte hade betalt kommunens fakturor och kontaktade anhöriga. Det ledde tidigare i år till en polisanmälan mot en person anställd inom hemtjänsten, vilket Kungälvs-Posten var först med att skriva om.
Kommunen startade en internutredning och när den anställda konfronterades med uppgifterna erkände hen stölden. 
– Vi hade samtal med personen, förhandling med fack samt vidtog arbetsrättsliga åtgärder, säger Elisabeth Sjöberg chef för trygghet och stöd i Kungälvs kommun. 

Under tiden utredningen pågick var den anställda avstängd från sitt arbete och när den var klar avskedades hen. Utredningen visade att den anställda systematiskt använt vårdtagarens kontokort för egna inköp.
Varför har ni inte väntat in polisens brottsutredning?
– Personen utgör en risk för andra brukare nu när handlingen är bekräftad av personen själv, säger Elisabeth Sjöberg.
Hon berättar att verksamheten nu arbetar med att ta fram nya metoder för inköp och betalning så att korthantering skall kunna minimeras. 
I dagsläget har Kungälvs kommun ingen misstanke om att någon annan vårdtagare har drabbats. 

Enligt polisanmälan ska den anställda ha stulit upp emot en halv miljon kronor från vårdtagarens konto under fyra års tid. 
– Ja, enligt anmälan handlar det om det, men vi har inte hämtat in underlag ännu, säger polisinspektör Anette Samuelsson.
Brottsutredningen är fortfarande i ett tidigt skede och den anställda har ännu inte delgivits misstanke om brott.
– Först måste vi veta vad som har hänt, när och hur det har gått till. Vanligtvis tittar vi på pengaflödet, säger Anette Samuelsson.