Ansöker om tvångsförvaltning

ANNONS
|

Ansökan till hyresnämnden är omfattande. Fall efter fall beskriver hur hyresvärden misskött sitt uppdrag. Som GP berättat tidigare har problemen pågått sedan hyresvärden, Bengt Stjärnered med bolaget Stjärnfastigheter, tog över fastigheterna från HSB våren 2009. Det handlar dels om dåligt underhåll – badrum som rivits ut men inte återställts, vattenläckor, kylskåp som inte fungerar. Men det handlar också om hyresgäster som känt sig hotade.

– I flera fall har fastighetsägaren hotat hyresgäster både skriftligt och verbalt, till exempel med att gå till kronofogden om de inte skriver på avtal om hyreshöjning. Det har liknat trakasserier. Nu är måttet rågat. Man ska inte behöva bo under sådana förhållanden, säger Conny Borup, chefsjurist på Hyresgästföreningen region västra Sverige.

ANNONS

Det senaste året har många av hyresgästerna flyttat. Conny Borup menar att det till stor del beror på Bengt Stjärnered.

– Många är rädda för honom. De har inte klarat av att bo kvar, säger han.

En av dem som flyttat är Ulla Berg. För hennes del var flytten visserligen planerad redan innan Stjärnfastigheter tog över.

– Men jag hade inte velat bo kvar där. De var hemskt att bo där det senaste ett och ett halvt året. Det gick aldrig att slappna av, säger hon.

Hon hoppas att fastigheterna nu kommer att tvångsförvaltas. Det gör hyresgästen Daniel Andersson också. Han bor dock fortfarande kvar på Bergsvägen.

– Det har varit kaos här sedan Stjärnered tog över, helt galet. Till exempel tog han vår kattrappa utan att säga något. Jag hoppas verkligen att någon annan tar över husen nu, säger han.

Och Conny Borup tror att utsikterna är goda för att det ska bli tvångsförvaltning. Enda problemet är att det krävs någon som vill förvalta bostäderna.

När GP ringer Bengt Stjärnered säger han:

– Jag vill inte kommentera, jag har inte sett underlaget.

Fastigheter kan tvångsförvaltas om en hyresvärd missköter husen. Hyresgästföreningen eller kommunen måste först ansöka om tvångsförvaltning, sedan tar hyresnämnden beslutet. Säger de ja tar ett kommunalt bostadsbolag eller någon annan med rätt kunskap över.

Vill ingen förvalta bostäderna på Bergsvägen går tvångsförvaltningen inte igenom.

Stjärnfastigheter har 64 lägenheter på Bergsvägen. I ansökan om tvångsförvaltning tas över 50 pågående och avslutande ärenden upp, som hamnat hos bland annat hyresnämnden, domstol, Svea hovrätt och kronofogden. Samtliga konflikter har uppkommit sedan maj 2009.

ANNONS