Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Anna hemma igen efter fem år i Arktis

Segelbåten Anna har gjort det få andra svenska fritidsbåtar gjort – seglat igenom Nordvästpassagen två gånger. Nu är hon hemma i Varberg efter fem år i Arktis.

- Den här båten har varit med om mycket, säger skepparen Pelle Ivarsson.

Stämningen i Varbergs hamn är uppsluppen. Anna från Varberg är äntligen hemma efter fem år i Arktis. Hennes besättning är glada och brunbrända, men ser rätt trötta ut.

- Det känns fantastiskt. Vi har haft en fin segling och bra väder. På Grönland var det nästan 30 grader, berättar Pelle Ivarsson

Anna är en Colin Archer. En 35 år gammal och 10, 5 meter lång farkost med stålskrov. Hennes typ ritades redan vid förra sekelskiftet. Båtarna användes som livräddningsbåtar i Norge och tål därför en del strapatser.

Just Anna är byggd av mekanikern Ingemar Andersson från Kungsäter. Den kärnfriske 79-åringen flög tillsammans med ägaren Pelle Ivarsson och hans brorson John till Diskobukten på Grönland den 27 juni. Varbergaren Daniel Karlsson var med under den första månaden. Från Grönland seglade de hem via Island och Färöarna till Mandal i Norge och vidare till Marstrand.

- Resan var hemskt intressant. Vi har träffat så många trevliga människor. Man bli lite insnöad om man sitter hemma för jämnan, menar Ingemar.

Anna avseglade sommaren 2009 med Pelle Ivarssons tvillingbror Börje vid rodret. Det var han som tog henne genom Nordvästpassagen i västlig riktning.

- Jag gjorde fyra vintrar på Nordkalotten varav en ombord på båten med minus 40-45 grader som kallast. Det var bara jag, båten och mina åtta slädhundar. Ett sätt att leva, förklarar han lugnt.

Besättningen har varierat. Förra sommaren flög Pelle till staden Nome i Alaska och avlöste Börje. Sedan tog han och kompisen Peter Bonsirven från Veddige Anna genom Nordostpassagen österut. En tripp på 3 000 sjömil som bara kan göras under de få veckor då vattnet är isfritt.

- Det gick bra, säger Pelle Ivarsson. Vi låg och väntade in rätt vindar och strömmar, men det blev att gå mycket för motor.

Hur har ni klarat att bo tätt ihop?

- Vi har kompletterat varandra väl, säger Pelle Ivarsson.

- Ingemar är duktig tekniskt och bra att ha när motorn krånglar, säger John Ivarsson. Pelle kan fiska och jag kan koka nudlar och steka fisk.

Några nya äventyr är inte planerade. Pelle och Börje återgår till sitt företag – Bruces handelsträdgård i Bläshammar.

- Tack vare företaget har jag och Börje kunnat turas om att segla, säger Pelle Ivarsson.