Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

De inplastade informationskorten med symboler för bland annat nödutgångar som har blivit översatta till arabiska, persiska, dari, farsi och tigrinska behövs inte längre. Kyrkan tvings stänga sitt flyktingboende.

Anlagda bränder ger högre självrisker

Försäkringsbolaget Svedea är inte ensamt om att anpassa avtalen efter bränder riktade mot flyktingboenden. Dina försäkringar erbjuder inte fullvärdesförsäkring och If har höjt självrisken för fastigheter som huserar asylsökande.

– I dag kan man inte teckna fullvärdesförsäkring hos oss när det gäller boende för asylsökande utan vi erbjuder försäkring med fasta belopp. Vilken premie man betalar och vilken självrisk man har beror på den individuella risken, skriver i ett mejl Ann Hagelin vd för Dina försäkringar.

Gemensamt för försäkringsbolagen är att de gör en individuell bedömning som baseras på flera olika faktorer bland annat brandsäkerhet och lämplighet för boende.

Läs också: Höjd försäkring – slut med flyktinghjälp

På försäkringsbolaget If försäkras både gamla och nya asylboenden men sedan i våras har de enligt Jessica Källman, pressansvarig, börjat ställa högre krav på säkerhet.

– Vi kräver framför allt sprinkler, samt brandlarm kopplade till Räddningstjänsten, vilket bidrar till bättre trygghet och säkerhet för de boende.

Men likt många andra försäkringsbolag så har även If en högre självrisk för fastigheter där flyktingar bor.

– Självrisken för denna verksamhet är högre än standard. Detta grundar sig på utsattheten för framför allt brand i dessa boenden, skriver Jessica Källman.

På försäkringsbolaget Trygg-Hansa har de försäkrat asylboenden i flera år. Trots den senaste tidens bränder har man valt att inte göra några större avtalsändringar för kunder med asylboenden. Däremot förekommer kostnadsökningar för fastighetsägare som precis valt att börja ta emot flyktingar.

– Vi tittar på flera riskfaktorer. Men om omsättningen och beläggningen ökar så höjs också premien. En högre beläggningsgrad på ett boende leder också till större risk för skador, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygg-Hansa.

Brandattentaten kan påverka premien och självrisken men Hanna Axelsson poängterar att det är många faktorer som ligger till grund för ett försäkringsavtal.

– Vi har också tillsatt ett speciellt team sedan några månader tillbaka som tittar på varje enskilt fall och gör en total riskbedömning utifrån hela fastigheten och verksamheten.