Anki Sande ser fram emot sitt nya uppdrag som vd för Gunnebo slott. "Redan innan jag börjar jobba känner jag mig stolt över platsen och verksamheten här" säger hon. Bild: Lisa Henricson
Anki Sande ser fram emot sitt nya uppdrag som vd för Gunnebo slott. "Redan innan jag börjar jobba känner jag mig stolt över platsen och verksamheten här" säger hon. Bild: Lisa Henricson

Anki Sande vill fortsätta utveckla Gunnebo slott

För att göra Gunnebo slott till ett ännu starkare besöksmål vill nya vd:n Anki Sande satsa på både bredd och spets. Med sina erfarenheter från Göteborg & co och Ostindiefararen känner hon sig väl rustad för uppdraget.

ANNONS
|

– Det här är ett fantastiskt ställe och jag tyckte att jobbet stämde med min bakgrund. Jag fick den känslan direkt när jag såg annonsen, säger Anki Sande.

Hon kisar mot solen som värmer husväggen när GP träffar henne på Gunnebo Kaffehus och krog, som tillhör slottet, Mölndals största turistattraktion. Första juli tar Anki Sande över posten som vd för Gunnebo slott och trädgårdar efter Lena Vikström som ska gå vidare till andra uppdrag. Fram till dess arbetar Anki Sande kvar som programansvarig på Göteborg & co, med särskilt ansvar för att planera stadens 400-årsjubileum. Tidigare har hon även projektlett sjösättningen av Ostindiefararen Götheborg och jobbat på Kronovalls vinslott i Skåne.

ANNONS

Med sig in i vd-rollen för Gunnebo har Anki Sande därför många olika erfarenheter som hon nu hoppas på att få användning för på ett handfast sätt.

– Jag är intresserad av destinationsfrågan och hur den hänger ihop med en stad. På Ostindiefararen fanns också den historiska kopplingen och många eldsjälar som är väldigt kompetenta inom sina områden. Utmaningen är att få krafterna att gå i samma riktning, och visa för omvärlden vad det betyder.

Vad är det som lockar dig att leda det arbetet som vd för Gunnebo?

– Det handlar om att jobba med människor som brinner för något de tror på och göra det till en större fråga. Det är ganska svårt, men får mig att gå igång.

Anki Sande betonar att hon tycker att verksamheten på Gunnebo slott fungerar väl och att hon tar över rodret kommer inte innebära några revolutionerande förändringar. Snarare handlar det om att jobba vidare med utvecklingen av besöksmålet.

– Här har man länge arbetat konsekvent med vad man vill bevara och att hitta nya möjligheter. Jag tar över stafettpinnen och vill att den kompetensen som finns ska få så bra förutsättningar som möjligt.

Restaureringen av 1700-talsslottet, som började redan 1996, har uppmärksammats stort och arbetet pågår fortfarande. Med hjälp av originalritningar har både sådant som försvunnit återskapats men även sådant som planerades på 1700-talet men aldrig byggdes då. Projektet innebär också utbildning och att dagens hantverkare lär sig äldre metoder.

ANNONS

Anki Sande återkommer flera gånger till vikten av att lyfta just hantverket. Hon understryker att Gunnebo ska vara känt internationellt, men också ett slott för Mölndalsborna.

– För att värna det måste man vara konsekvent och inte kompromissa med materialval eller kunskaper. Exempelvis ska maten vara närodlad och hälsosam, då kan man inte plötsligt börja servera processad snabbmat.

Även om slottet, som har cirka 400 000 besökare varje år, är uppskattat av invånarna har det genom åren riktats kritik mot att Gunnebo går med förlust och att andra kommunala bolag årligen för över 15 miljoner kronor till slottets verksamhet. Ett beslut som fattats av Mölndals styrande politiker.

Men Anki Sande känner sig trygg med situationen och ser inte som sitt främsta uppdrag att göra slottsbolaget mer självförsörjande.

– Det jag känner till är att man har god kontroll och konstruktionen bygger på att man får tillskott från kommunen. Det går inte att bevara den här typen av slott annars, men sedan finns det alltid saker att göra och det är mitt uppdrag.

Att Gunnebo väcker känslor bland invånarna är tydligt på många sätt. Allt från debatt kring vilken färg slottsfasaden ska ha till den omdiskuterade frågan om Gunnebos ryttarsällskaps ridverksamhet som GP skrivit om tidigare.

ANNONS

– Jag räds inte debatten utan tycker att det är intressant och spännande. Det tyder på engagemang. Men här måste ändå Gunnebos väl och ve gå först och det blir mitt ansvar. Slottet ska fortleva oavsett vad människor tycker, konstaterar Anki Sande.

Fakta: Anki Sande

  1. Ålder: 55 år.
  2. Familj: Man, två vuxna barn och två bonusbarn.
  3. Bor: Radhus i Björkekärr.
  4. Intressen: Friluftsliv, fotografera, läsa och laga mat.
  5. Läser just nu: "Till minne av en villkorslös kärlek" av Jonas Gardell. "Jag gillar även deckare".
ANNONS