Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Anders Danielsson blir ny landshövding i Västra Götaland

Efter 36 år som statlig tjänsteman och en kort vända som Röda Korsets generalsekreterare går nu flytten till Göteborg. Om en månad börjar Anders Danielssons på sitt nya jobb som landshövding i Västra Götalands län. – Ett hedersuppdrag, säger Anders Danielsson.

Anders Danielsson har en lång karriär bakom sig som statlig tjänsteman. Efter att ha utbildat sig som jurist har han haft en rad chefsjobb inom polisen. Mellan 2007 och 2012 var han generaldirektör för Säkerhetspolisen. Därifrån gick han direkt till att bli generaldirektör för Migrationsverket. I slutet av 2016 valde han att lämna Migrationsverket för att i stället bli generalsekreterare för Röda Korset. Men uppdraget på Röda Korset blev inte långvarigt.

– Det är alltid sorgligt med separationer, men jag kunde inte tacka nej till erbjudandet att bli landshövding för den största länsstyrelsen i Sverige. Men jag tar med mig en viktig insikt om att civilsamhället är mer integrerat i samhället i dag än tidigare, säger han.

Från Migrationsverket till Röda Korset

Under Anders Danielssons tid som chef på Migrationsverket flydde många människor samtidigt från bland annat Syrien, Irak, Somalia och Afghanistan. Han fick då utså en del kritik, inte minst från Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg, för att han som tjänsteman uttalade sig politiskt om att situationen inte var lika allvarlig som politikerna uttryckte det. Men det var inte därför han lämnade jobbet ett år innan förordnandet gått ut enligt honom själv.

– Som chef på Migrationsverket var mitt jobb att följa uppdraget och pröva människors asylskäl under perioden då det var en stor flyktingström och det uppdraget klarade vi bra. Jag hade ett år kvar på förordnandet när jag kände att det var dags att gå vidare och lämna över till någon annan. Samtidigt dök tillfället med Röda Korset upp, säger Anders Danielsson.

Lång väntan på ny landshövding

Posten som landshövding har varit ledigt ända sedan i början av januari då den tidigare landshövdingen Lars Bäckströms förordnande gick ut. Trots det hade regeringen inte valt någon ny som kunde ta över. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) tar rekryteringen ibland lång tid.

– Länsstyrelsen i Västra Götaland är en stor och viktig myndighet i ett dynamiskt län. De här processerna tar ibland lite längre tid och ibland går det fort. Fokus är alltid att hitta rätt person för posten och därför görs ett omsorgsfullt arbete när nya landshövdingar ska tillsättas, säger Ardalan Shekarabi om den långa väntetiden.

Regeringen är nu övertygad om att de hittat rätt person för jobbet enligt civilministern.
– Anders har med sina 36 år som tjänsteman en gedigen erfarenhet av ledarskap inom staten, men han har också erfarenhet från ledarskap i flera olika samhällssektorer. Som landshövding gäller det att vara en god ledare både internt på myndigheten och som statens representant i länet, säger Ardalan Shekarabi.

"Jag sitter inte på mitt rum"

Själv beskriver sig Anders Danielsson som "driven" och "orädd".
– Jag sitter inte på mitt rum utan är ute i verksamheterna där jag vill stimulera och driva. Man får misslyckas ibland också, för man måste våga göra saker och ting. En annan sak jag tar med mig hit är ett bra kontaktnät, säger han. 

Vad har du för kännedom om Västra Götaland i dag?
– Som Säpo-chef var jag ofta i området. Även för Migrationsverket och Röda Korset blev det en hel del jobb i Göteborg. På det privata planet har jag en del band hit då jag har släkt i Göteborg och Vänersborg. Det ska bli jättekul att flytta och jag ser fram emot allt som Västra Götaland har att erbjuda. Det är vacker natur, mycket konst och skärgård, säger Anders Danielsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.