Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amputerade benen - missade fingret

Mannen låg på Uddevalla sjukhus och hade amputerat benen. Trots att hans finger var svullet skickades han hem. Två dagar senare kom han i retur till sjukhuset och tvingades genomgå ytterligare en amputation.

Det är några år sedan händelsen inträffade, men en anhörig till patienten anmälde Uddevalla sjukhus till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Och nu har Ivo beslutat att kritisera sjukhuset för sin behandling av mannen som Ivo menar grundar sig i bristande journalföring, skriver Bohusläningen.

Bakgrunden till ärendet är att en man från Bohuslän blev inlagd på Uddevalla sjukhus och amputerade båda benen. Redan på sjukhuset led mannen av svår gikt och hans ena finger var rött och svullet.

Trots detta skickades mannen hem till sin kommun. Men bara två dagar senare kom mannen i retur till sjukhuset. Och nu tvingades mannen genomgå ytterligare en amputation eftersom fingret inte gick att rädda.

Detta trots att läkare på sjukhuset redan när mannen var inlagd första gången, tittat på fingret. Läkare bestämde då att "vänta med kirurgiska åtgärder och avvakta förloppet med given behandling".

Problemet var bara att läkaren i fråga aldrig skrev in detta i mannens journal. Så mannen skickades hem, när fingret egentligen redan kunde ha amputerats i samband med benamputationen.

Uddevalla sjukhus håller med om kritiken och säger att man själv registrerat händelsen och önskar att man borde ha pratat med mannens anhöriga innan han skrevs ut.