Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ammunitionsmiss på marinbas

Fjärde sjöstridsflottiljen, dit Skredsvik hör, saknade tillstånd för förvaring av ammunition och annan explosiv vara. Det avslöjades när en specialistgrupp inspekterade militärbasen på Berga i Stockholms skärgård som tillhör samma flottilj.

Fjärde sjöstridsflottiljen är uppdelad på Berga, i Stockholms skärgård och Skredsvik, utanför Uddevalla. Inspektionen i Berga snuddade vid en skandal, när man hittade 17 avvikelser och avsaknad av tillstånd för att förvara ammunition och övriga explosiva varor. Granskningen ägde rum för ett par veckor sedan, rapporterar Bohusläningen.

Förhållandet betraktas som allvarligt och avslöjades när en specialistgrupp från Högkvarteret inspekterade militärbasen. Sedan förhållandena visat sig undermåliga på Berga, riktas nu också blickarna mot anläggningen i Bohuslän.

Kapten Anders Kullbom var en av dem som ingick i gruppen som kontrollerade övnings- och utbildningsverksamhet, transport av farligt gods, samt hur militärbasen hanterar brandfarliga och explosiva varor – som ammunition.

– Vi är många som är ute och granskar våra baser då och då, var och en inom sitt specialområde. Själv kontrollerar jag i första hand trafiksäkerhetsfrågor runt våra fordon.

Han medger att han är överraskad av de många avvikelserna på basen i Stockholm.

– Det vi utför är en egenkontroll och det är inte normalt att vi hittar fel av den här grava kalibern, när vi är ute. Diverse orsaker har lett fram till att det har blivit så här mycket som är fel på fjärde sjöstridsflottiljen.

På 17 punkter fann gruppen ifrån Högkvarteret fel som ”bör åtgärdas snarast”, eftersom de på sikt kan leda till större avvikelser och då betraktas som allvarliga. ”Det är glädjande att konstatera att det finns en kultur att rapportera avvikelser utan rädsla”, slår inspektionsgruppen fast i protokollet den 18 mars från granskningen.

Mot bakgrund av vad man hittat rekommenderas att också Skredsviksbasen nu ska granskas.

– Detta vidimeras av överstelöjtnant Lars-Gunnar Falk vid Högkvarteret, men som bedömer att detta inte hinns med omedelbart.

Kommendörkapten Magnus Hjort, som är chef för Skredsviksbasens röjdykardivision (som tillhör fjärde sjöstridsflottiljen), är dock inte särskilt oroad.

– Beträffande markinspektionens kontroll i Berga, är vi inte insyltade i det där alls. Inspektörerna har inte varit här på två år. Även om de hade varit det, hade de inte hittat något. Vi är vana här att hantera markstridsvapen.

Hjort förklarar också att det ammunitionstillstånd som finns för Berga inte har något att göra med Skredsviksbasen. Skredsvik har egna tillstånd.