Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ammade katten - förbjuds ha djur

Två kvinnor i Laholm hanterade sina katter som om de vore bebisar. Onaturlig tvångshantering tycker länsstyrelsen som nu förbjuder kvinnorna att äga djur, rapporterar Hallandsposten.

Efter flera anonyma anmälningar gjorde länsstyrelsen ett kontrollbesök hos kvinnorna. Det visade sig att kvinnorna behandlade sina katter som spädbarn, bland annat genom att köra runt djuren fastspända i barnvagn.

Katterna matades också med sked fastspända i barnstol och en katt på fyra år matades med nappflaska. En kvinna uppgav att hennes katt ibland ammades av henne, skriver Hallandsposten.se.

Det konstateras också att kvinnorna utsatt katterna för hårdhänt behandling. En djurklinik har även uppgett att de försökt förmå en av kvinnorna att sluta försöka ta tempen på sin katt i ändtarmen, skriver tidningen.

Myndigheten har gett kvinnorna råd om hur katterna bör tas omhand men det arbetet har varit fruktlöst och därför beslutade länsstyrelsen att djuren skulle omhändertas omedelbart. Kvinnornas brist på insikt uppges bero på funktionsnedsättning.

- Det är ett väldigt speciellt fall, ingen av oss har varit med om något liknande tidigare. Det är ett lite tråkigt och sorgligt ärende, det har berört oss alla här, säger länsveterinär Christa von Limburg-Stirum till Hallandsposten.

Beslutet som länsstyrelsen fattat förbjuder kvinnorna att ta hand om eller äga djur.

- Vi har tagit ett generellt djurförbud. Under tiden sedan omhändertagandet gjordes kan de ha skaffat nya djur och de har nu en frist på tre veckor att i så fall göra sig av med dem. Beslutet kommer sedan att följas upp med kontroller, säger Christa von Limburg-Stirum till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.