Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allvarligt men stabilt för 13-årig pojke

Den 13-årige pojke som fick en högtalare över sig i Grebbestad mår bättre. "Allvarligt men stabilt", är fredagens diagnos.

Pojken skadades allvarligt när han vid lunchtid på torsdagen fick en högtalare över sig vid ett jubileumsfirande i Grebbestad.

Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska universitetssjukhuset och på torsdagskvällen betecknade läkarna hans tillstånd som allvarligt.

I dag mår han bättre.

- Hans tillstånd bedöms nu som allvarligt men stabilt, säger Robert Sjölund vid Sahlgrenskas presstjänst, som inte kan ange hur länge 13-åringen får stanna kvar på sjukhuset.

En förundersökning om vållande av kroppsskada har inletts. Under torsdagen fotograferade polisen platsen och pratade med berörda.

– I övrigt gör vi inget mer i ärendet förrän på måndag. Vi har ont om personal, det finns inget utredningsbefäl i Strömstad i dag, säger Anders Ragnesten, utredningschef vid polisen i Uddevalla.

Är arrangören eller någon annan misstänkt för brott i nuläget?

– Nej. Men det kan förändras beroende på vad som kommer fram i utredningen. Vi vet ännu inte vem som monterat högtalaren. Om det är arrangören, orkestern eller någon hyrfirma. Kanske har någon i publiken varit där och ryckt i högtalaren. Vi vet inte än, säger Anders Ragnesten och fortsätter:

– Det är den sammantagna bilden som avgör om det som skett är brottsligt eller om det rör sig om en olyckshändelse.

I september 2009 blev en tvåårig flicka allvarligt skadad när en högtalare på Åby travbana föll över henne. Flickan ådrog sig svåra hjärnskador.

Polisutredningen om vållande till kroppsskada lades då ner. Det gick inte att bevisa att arrangören varit så oaktsam att de kunde ställas till svars rättsligt.

Dessutom hade högtalarsystemet försvunnit spårlöst. Polisen kunde inte avgöra om det funnits brister.

Har ni beslagtagit högtalarsystemet i Grebbestad?

– Nej, det har inte funnits något behov av det, så vitt jag vet. Men du får mer information på måndag, säger Anders Ragnesten.