Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Allvarliga fel i passhanteringen på Landvetter

Misstänkta brottslingar kontrolleras inte korrekt innan de får tillfälliga pass och barn får pass trots att endast en förälder ansökt. Enligt personer med insyn utfärdas pass på Landvetter systematiskt i strid mot lagen.

Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige, däribland flygplatser som Sturup, Arlanda och Landvetter.

TT har pratat med två personer som arbetar inom polisregion Väst som vittnar om allvarliga brister i gränspolisens passhantering på flygplatsen utanför Göteborg.

– En av cheferna sade ”det spelar ingen roll med rättssäkerhet vad gäller pass på Landvetter”. Det spelar alltså ingen roll om det blir rätt för det är så många på Landvetter som gör fel, säger en av personerna.

LÄS OCKSÅ: Polisen anmäler sig själv efter passbrister
 

"Det blir för krångligt"

Felaktigheterna har uppmärksammats under åtta månader 2016–2017.

När ett provisoriskt pass utfärdas måste det gamla passet, om det är giltigt, återkallas eftersom en person inte ska kunna ha två pass samtidigt. Vid flera tillfällen har passkontorets inre befäl beslutat att inte återkalla passet.

– De sa att "det blir för krångligt", säger en av källorna.

Vid minst fyra tillfällen har chefer förbisett att den som söker pass inte har giltig legitimation.

När barn ska få provisoriska pass måste i regel båda vårdnadshavarna skriva under. Vid flera tillfällen har sådana ansökningar varit felaktiga. Personnummer på barnet har varit ofullständigt, giltig legitimation har inte kunnat visas från båda föräldrarna, eller bara en av föräldrarna har skrivit under.

– Vid ett tillfälle var en av vårdnadshavarna inte på plats. Då har inre befäl ringt till personen och frågat och fått till svar ”det är okej att mitt barn får pass”. Då har det godtagits som legitimation, säger en av personerna.
 

Misstänkta brottslingar

För dem som ansöker om provisoriska pass och är misstänkta för brott, där straffet är sex månaders fängelse eller längre, är omständigheterna speciella. Passkontoret måste enligt lag kontakta aktuell förundersökningsledare för att få ett godkännande. Men på Landvetter har samtliga av förfrågningarna endast gått till stationsbefälet, enligt uppgiftslämnarna.

– Man gör det för att det är lättare, för att det går snabbare.

Men Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i region Väst, menar att det inte stämmer.

– Det sade vårt stationsbefäl till mig att de är extremt noggranna med det. Men det kan ha slarvats någon gång, det kan jag inte uttala mig om. Men stationsbefäl är väldigt medvetna om att det ska kontrolleras med åklagare eller förundersökningsledare.
 

Ger "order" om fel

TT har tagit del av passansökningar från Landvetter som visar på brister. Därutöver finns troligen fler felaktiga handlingar. En av personerna som arbetar inom Polismyndigheten har svårt att avgöra om det är fel som begåtts 20 eller 300 gånger.

I en bilaga till en passansökan står att det ordinarie passet inte återkallas, samt att personen får ett provisoriskt pass, eftersom "detta är order" från av en av cheferna på Landvetter.

Källorna vittnar även om att papper om ansökningar för personer med sekretesskyddade uppgifter slängs – trots att handlingarna ska kunna begäras ut enligt offentlighetsprincipen.

– Det slängs i en sekretesstunna som hämtas av specialföretag som bränner upp allting. Det är rutinmässigt.

Stefan Kristiansson säger dock att han själv försäkrat sig om att uppgifterna sparas.

– Allt sparas i en pärm inlåst i ett skåp hos våra samordnande gränskontrollanter. Den pärmen är sedan 2012. Men jag kan inte heller svara på om det slarvats där, men den såg väldigt välfylld ut.
 

"Skyldiga till stor skada"

Chefer på Landvetter ska enligt TT:s källor ha en okritisk inställning till händelserna. De har snarare kritiserat dem som ifrågasätter problemen, en bild som regionschefen inte delar.

Uppgiftslämnarna upplever att passhanteringen är så illa skött att den borde läggas ned.

– Vad händer om det kommer en pappa som vill föra sin son ur landet, mot mammans vilja? Och så får man plötsligt göra ett pass på Landvetter? Då blir ju vi plötsligt skyldiga till en ganska stor skada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.