Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Allt fler kommuner vill bygga på höjden

I flera kommuner kring Göteborg byggs allt högre hus. I Kungälv kan ett planerat 18-våningshus bli 22 våningar. Och Tjörn kan få världens första hela höghus som roterar.

Sedan ett antal år byggs det mer på höjden i Göteborgs kranskommuner.   
På Mossholmens marina på Tjörn pågår byggandet av bostäder sedan ett tag och här vill ägarna till marinan även bygga ett runt hus på 14 våningar.
– Ja, vi har ju en plan för upp till 47 meter, det vill säga 14 våningar. Det är dubbelt så högt som den cistern som står där i dag är, säger Ingemar Johansson som äger Mossholmens Marina med sin bror. 

I och med att marinans verksamhet har minskat har bröderna börjat bygga boenden på Mossholmen och enligt Ingemar Johansson har de sparat det högsta huset till sist. Ingemar Johansson drömmer om att det runda huset ska snurra runt.
– I så fall blir det världens första hela hus som roterar, säger han. 

I Kungsbacka har kommunen hittills valt att vara restriktiva med att bygga högt, men nu vill byggbolaget Aranäs bygga ett 16-våningshus i kanten av Kungsbackas stadskärna. Fast kommunen vill pröva projektet ordentligt innan det kan bli aktuellt att ta fram en detaljplan.
– Det är i ett exponerat läge, säger Hasse Andersson, planeringsstrateg i kommunstyrelsen i Kungsbacka.

Varför man i Kungsbacka hittills inte har byggt så högt beror bland annat på hur det påverkar stadsbilden. Dessutom vill Kungsbacka ha en varierad stadsbild. Enligt Hasse Andersson är det inget självändamål att bygga på höjden men han har sett en allmän trend de senaste åren att det inte enbart är storstäderna som bygger högt.

Anledningen till att många kommuner bygger, åtminstone något enstaka höghus, har i många fall ofta att göra med att en specifik byggherre har en idé om att få bygga högt. Ibland handlar det om att kommunen behöver bygga bostäder och då får man fler lägenheter på en liten yta och ibland vill kommunerna bara sticka ut.

I Kungälv har detaljplanen för ett 18 våningar högt hus i hörnet av Vita Fläcken sedan tidigare antagits. Nu vill fastighetsägaren flytta in höghuset mot handelsområdet och dessutom bygga 22 våningar i stället.  Just nu jobbar samhällsbyggnadssektorn med ett förslag som ska ut på samråd i februari. Därefter kan beslut tas om detaljplanen ska ändras.

Med sina 22 våningar kommer huset att hamna i samma storleksklass som Gothia Towers vilket kommer bli en avsevärd förändring av Kungälvs stadsbild. 

I Mölndal pågår just nu bygget av ett 16-våningshus i innerstaden. 
– Det finns två perspektiv till att man vill bygga högt, ett är att det finns ett allmänt behov av lägenheter och att man rent generellt då vill pressa upp antalet våningar. I det andra perspektivet finns det ofta ett projekt, en intressent som har en idé att göra ett specifikt hus, säger Johan Gerremo, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndal.

När det gäller 16-våningshuset var det Mölndalsbostäder förslag när området i centrum skulle utvecklas. Men när Mölndal planerar så handlar det inte bara om att smäcka upp ett högt hus var som helst, utan det måste passa in, det ska finnas balans, enligt Gerremo som säger att staden tittar med nya ögon på varje förslag, vad det kan bidra med och var det kan passa in. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.