Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det rödgröna politiska styret i Alingsås kan få en alliansbudget att förhålla sig till 2017. Arkivbild: Jenny Borg

Alliansen leder i budgetmatchen

Den politiska turbulensen i Alingsås fortsätter. 2017 kan de rödgröna tvingas styra med en alliansbudget.

Alingsås rödgröna politiska styre ser ut att få en alliansbudget att förhålla sig till under 2017. Efter att politiske vilden Peter Martini, tidigare SD, röstat på Alliansens budgetförslag i kommunstyrelsen, så är det den som går vidare som huvudförslag till kommunfullmäktige.
– Vi har haft en princip som gällt och den har gått ut på att den politiska ledningens budget ska röstas fram. Förra året la Alliansen och SD ner sina röster, men nu väljer de att frångå den principen, säger Joakim Järrebring (S), kommunstyrelsens ordförande.

Årets rödgröna budget röstades fram efter att SD lagt ner sina röster. Efter det ansåg de styrande partierna att Alingsås utarbetat en princip som innebar att den politiska ledningens budget skulle få majoritet.
– Alliansen och SD har varit noga med att principen varit rimlig, säger Joakim Järrebring.
– Nej, det finns ingen sådan princip, det är bara ett önsketänkande från kommunstyrelsens ordförande, han vill få igenom sin vilja och ha oss som röstboskap åt meningslösa skattehöjningar, säger Daniel Filipsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt Daniel Filipsson säger Alliansen nej till de rödgrönas förslag att höja kommunalskatten med 40 öre. I Alliansens budget har man, enligt Filipsson, försökt att hitta så icke smärtsamma lösningar som möjligt för att få in samma pengar, cirka 35 miljoner, som de rödgröna vill få in genom skattehöjningen.

Under kommunstyrelsens möte tidigare i veckan fick alliansen stöd från politiske vilden Peter Martini, efter att SD:s budget, som han lagt fram, röstades ner.
– Dels var det de rödgrönas höjning av kommunalskatten som jag inte var så pigg på och sen så nådde Alliansen målen om två procents överskott, säger Peter Martini, som sitter på SD:s mandat i kommunstyrelsen.

Nu ska budgeten tas i kommunfullmäktige där Alliansen måste förlita sig på röster från SD för att den ska gå igenom. 
– Det är ju förstås så att vi vill samla ett så stort stöd som möjligt för vår budget, vi kan inte göra något mer än att ta ansvar för Alingsås, säger Daniel Fransson.

Enligt Joakim Järrebring sprider sig nu en osäkerhet inom förvaltningen som inte i dagsläget vet utifrån vilken budget den ska arbeta. 
– Nu försöker förvaltningen förbereda sig på båda alternativen, säger Joakim Järrebring som i dagsläget inte vet hur Alliansen och SD kommer att rösta i fullmäktige där de tillsammans har 26 mandat mot de rödgrönas 25.

Kommunfullmäktige sammanträder 30 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.