Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alliansen på Tjörn hoppas på att kunna styra kommunen även den kommande mandatperioden. Förhandlingar pågår fortfarande med Miljöpartiet och förhoppningen är att de ska vara klara på torsdag. Bild: Anders Hofgren

Alliansen bygger bro – samarbetar med V

Alliansen på Tjörn hoppas kunna sitta kvar vid makten med hjälp av fortsatt samarbete med MP och har även kommit överens med V om ett valtekniskt samarbete. Men frågan om hur de splittrade Moderaterna kommer att agera återstår.

Alliansen får tillsammans med Miljöpartiet 21 av 41 mandat i kommunfullmäktige, om hela Moderatgruppen är med. Kommer de överens bildar de i majoritet. Alliansen har dessutom ingått ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet, som Lokaltidningen STO skrev om först. Syftet är att få ytterligare platser i nämnder och styrelser, säger Martin Johansen (L) kommunstyrelsens ordförande.

– Det här vinner både vi och Vänsterpartiet på. Kommunalpolitik handlar mycket om praktiska frågor och jag är övertygad om att vi kan prata med Vänsterpartiet precis som alla andra partier.

Martin Johansen understryker att det enbart handlar om valteknisk samverkan och inte ett djupare politiskt samarbete.

Samarbete med S uteslutet

Att Vänsterpartiet, som fick två mandat i valet, väljer samverkan med Alliansen beror främst på att samarbete med Socialdemokraterna är uteslutet, enligt V-politikern Erling Alsin som deltagit i förhandlingarna.

– Antingen går vi med S eller majoriteten. Vi är ett litet parti och utan något valtekniskt samarbete skulle vi inte få några platser i nämnderna, säger han.

Bakgrunden till den frostiga relationen med Socialdemokraterna är en tidigare konflikt, som ledde till att flera ledamöter valde att lämna partiet inför valet. Några av dem, bland andra Erling Alsin, anslöt sig i stället till Vänsterpartiet.

Senare i höst väntar förhandlingar kring de olika posterna. Enligt Erling Alsin har V inte ställt några specifika krav, men målet är att få platser i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden.

M gick till val på två listor

Ambitionen är att ett beslut om det politiska styret ska kunna klubbas på kommunfullmäktige på torsdag. Det är dock fortfarande osäkert om Alliansen kan räkna med Moderaternas totalt åtta mandat. För även inom M har det funnits en djup splittring som resulterade i att partiet hade två listor till fullmäktige, varav den så kallade majoritetslistan fick tre mandat och minoritetslistan tog hem fem mandat.

– Jag tror inte att vi kommer överens tyvärr. Vi vill samarbeta med Alliansen men de från majoritetslistan har inte deltagit i förhandlingarna och vi får inga svar från dem. Men jag hoppas att vi ändå får ordning på den här soppan, säger Lars Carlsson, förstanamn på minoritetslistan. 

GP har sökt Björn Möller, som toppar majoritetslistan, utan resultat. Nummer två på listan är Filip Gollungberg.

– Vi kommer inte att kunna driva politiken vår lista gick till val på. Själv kommer jag att lämna alla mina politiska uppdrag vid årsskiftet och ska istället studera. Men jag vet inte hur de andra kommer att agera.