Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Prisad. Allan Axelsson vid en av de naturstigar som han har varit med och tagit fram vid Sundsby säteri på Tjörn. Bild: Martin Björklund

Allan arbetar för förbättrad hälsa

Han fick grannarna att tillsammans bygga ett motionsspår, har skapat vandringsstigar och anlägger fortfarande skidspår på golfbanan. Allan Axelsson, 81, tilldelas Tjörns hälsopris.

– Jag försöker ha en pulshöjare varje dag och kom precis in från en tvåmilatur på rullskidor, säger Allan Axelsson när GP ringer upp för att bestämma ett möte.
Några timmar senare möter han upp vid Sundsby säteri. Där återskapade han för drygt tio år sedan, tillsammans med flera personer, sedan länge oanvända vandringsstigar.
– Jag är uppvuxen nära Sunne i Värmland. Min farfar lärde mig tidigt att man kunde se gamla stigar när snön smälte på våren, för det var där som snön låg kvar längst.

På så sätt återuppväcktes de forna naturstigarna till liv och under flera år har Allan och hans kamrater också ansvarat för att röja dem från sly och annan grönska.
Han bor med hustrun Ulla-Britt sedan 1968 i Myggenäs, det bostadsområde som ligger närmast Tjörnbroarna. När allt fler hus tillkom i början på 1980-talet föreslog Allan att grannarna skulle gå samman för att bygga ett 2,5 kilometer långt elljusspår.
– Två–tre gator fick ansvar för att röja 100–150 meter var. Vi grävde ned elkablar och reste stolpar. Det var en fin social grej, folk träffades och arbetade fram spåret tillsammans. Det ser man inte mycket av nu för tiden.

Med ett livslångt intresse för naturen var planen att Allan Axelsson skulle utbilda sig till jägmästare. Men han föll på grund av färgblindhet och blev tandläkare i stället. Och en ledig praktik i Stenungsund gjorde att värmlänningen och hans hustru från Blekinge kunde slå ner sina bopålar mittemellan.

Vad säger du om att du tilldelas hälsopriset?
– Det kom väldigt överraskande. Jag har haft en enastående tur att ha kompisar som ställt upp på mina galenskaper.
Han var även med och startade Myggenäs fritidsklubb och har under många vintrar startat skotern och anlagt skidspår på Tjörns golfbana.
– Allan är en stor entusiast som är värd all uppskattning. Han är något av en trendsättare vad gäller det ökade intresset för friluftsliv här på Tjörn, säger Benita Nilsson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.