Tar miljöansvar. Simon, 5, Ella och Emma, båda 4, rensar naturen från skräp. Tillsammans med sina kompisar på Kotten har de skrivit under ett brev som skickats till kommunen.

"Alla måste ta miljöansvar"

Barnen på Furubackens förskola tröttnade på att hitta skräp under sina utflykter. Så de skickade brev till kommunen och uppmanar nu alla att ta sitt miljöansvar.
Henrik Yngve på samhällsbyggnadskontoret mottog i veckan brevet som undertecknats av alla på avdelningen Kotten på Furubackens förskola. Han tycker barnens initiativ är beundransvärt.
- Det är kanon att de reagerar och hör av sig. Det är jättebra att barnen tar med sig soporna de hittar och slänger dem på rätt ställe, säger han.
I brevet skriver barnen att de sett ett trasigt staket och sopor vid järnvägsspåret bakom Mölnlycke Trä. Henrik Yngve åkte då direkt ut och tittade, men då var det redan lagat.
- Jag hittade inte några sopor men när jag ringde för att tacka dem så lovade de att de skulle rita kartor åt mig, säger han.
Barnen fick reflexer som och läraren Annika E Nilsson är glad över att förskolans jobb med miljömedvetande uppmärksammas.
- Hållbar utveckling genomsyrar hela kommunens verksamhet. Vi har tagit ner det på barnens nivå och fokuserat på deras närmiljö.
Barnen lär sig tidigt att man ska vara rädd om livet, djuren och naturen. Som följd har de reagerat direkt när de sett skräp ute i det fria.
- Vi lärare måste alltid ha en skräppåse med oss för barnen plockar upp allt skräp de ser, säger Annika E Nilsson.