Stefan Svensson och Rickard Svensson med kompis njuter av att ha fått mycket snö i sina backar.
Stefan Svensson och Rickard Svensson med kompis njuter av att ha fått mycket snö i sina backar.

All snön gläder västsvenska skidåkarna

Nära tre decimeter nysnö skapade gjädjerus i Bollekollen. – Efter all möda och slit är det här en skänk från ovan, säger eldsjälen Rickard Svensson.

ANNONS
|

Det har gått lite mer än två och ett halvt år sedan sju privatpersoner genom ett gemensamt aktiebolag köpte det förfallna Bollekollen i Bollebygd fyra mil öster om Göteborg.

– Folk tyckte väl vi var galna som i den här delen av Sverige med det här klimatet skulle driva en skidanläggning. Men det var inte alls tanken från början, säger Rickard Svensson.

I stället var planen att ha lite sommaraktiviteter och fyrhjulingstävlingar. Men en dag när det var kallt kunde de inte låta bli att testa det gamla snösystemet. Efter att en axel svetsats om och de lyckats få ihop rörledningarna fick de systemet att fungera och bestämde sig för att satsa. I dag har över en miljon investerats räknat i kronor och arbetstimmar. 4 000 kubikmeter sly har forslats bort och tack vare smarta samarbeten med bland annat Stöten i Sälen och stora ideella insatser från delägarna, deras familjer och vänner har backen kunnat öppna för allmänheten.

ANNONS

Men Rickard Svensson sticker inte under stol med att det är ett hårt arbete att driva en skidanläggning.

– Vi har alla andra jobb och gör det här på kvällar och nätter. Förra veckan la vi nog 25-30 timmar var här. Vi har en gammal utrustning. Det får inte bli för kallt som förra veckan, för då fryser rören i marken och då måste vi ut och ta isär dem, tina upp dem med gasolbrännare och slå lite på dem med släggan.

Vattenpumpen till snökanonen är också för klen för att producera snö i den takt som skulle behövas högst upp i backen och pistmaskinen är för liten. I stället har Rickard och hans pappa med vänner haft fullt upp att pressa till lössnön genom åkning.

– Jag tror aldrig jag har sett så här mycket lössnö i Bollekollen. Det var magiskt här på morgonen, säger Stefan Svensson.

Bollekollen har nu haft öppet två helger och Rickard Svensson upplever att engagemanget och intresset för anläggningen är stort. Många besökare har det även varit i Alebacken, tre mil norr om Göteborg, som redan slagit förra vinterns siffror med omkring tusen besökare förra söndagen. Ulricehamns skicenter, tio mil öster om Göteborg, vill inte uppge besökarantal men Jonas Bäckman i skidshopen säger att det har varit fullt upp.

ANNONS

I Brudarebacken i Delsjön i östra Göteborg, som kanske lämpar sig bäst för små barn, har trycket inte varit lika hårt.

– Alla göteborgare vet inte att vi finns tyvärr. Men många från andra länder hittar hit, säger Ulla Borkmann, vars man ansvarar för den alpina delen i Göteborgs skidklubb.

FAKTA: Fyra skidanläggningar

Brudarebacken, Göteborg - en nedfart, fallhöjd 42 meter, längd 270 meter. Öppet helger.

Alebacken, Alafors - tre nedfarter öppna, fallhöjd 65 meter, längsta nedfart just nu 450 meter. Öppet två kvällar i veckan och helger.

Bollekollen, Bollebygd - två nedfarter öppna, fallhöjd 100 meter, längsta nedfart cirka 900 meter (delvis pistad). Öppet vissa kvällar samt helger.

Ulricehamns skicenter - fem av sex nedfarter öppna, fallhöjd 135 meter, längsta nedfart 850 meter, Öppet dagtid, kvällar och helger.

ANNONS
ANNONS