Entrén till Stenungsund arena. Till vänster, bakom de stora glaspartierna, ligger restaurangen. Bild: Lisa Henricson
Entrén till Stenungsund arena. Till vänster, bakom de stora glaspartierna, ligger restaurangen. Bild: Lisa Henricson

Alkoholtillståndet vid arenan ska prövas igen

Efter en infekterad debatt 2016 blev det nej till alkoholservering i restaurangen i Stenungsund arena. Men pendeln har svängt. Nu ska frågan utredas.

ANNONS
|

Det är M, L och KD som väckt frågan. Partierna anser att ägaren till restaurangen vid arenan ska kunna driva sin restaurang på samma villkor som andra krögare i kommunen. En inställning de hade redan när anläggningen byggdes.

– Vi tror att det ger en attraktivitet till arenan. Om man har större möten på kvällarna, då vill man ofta kunna bjuda på ett glas vin, säger Lisbeth Svensson (L), gruppledare i fullmäktige och kommunstyrelseledamot.

Men Socialdemokraterna såg för tre år sedan till att driva igenom ett principbeslut mot alkoholservering i arenan och fick stöd av delar av Moderaterna.

– Min uppfattning är att det här är en barn- och ungdomsanläggning. Vi har en bowlinganläggning med barnkalas och cuper med upp till 400 personer. Det känns fel att mata in alkohol då, sa kommunstyrelsens ordförande Bo Pettersson (S) till GP då.

ANNONS

Efter kommunfullmäktiges nej till alkohol ströks den planerade sportbaren och en rapport visade att kommunen därmed årligen fick 660 000 kronor mindre i hyresintäkter med det avtal som tecknades. Efter måndagens diskussion i kommunstyrelsen låter Bo Pettersson inte lika tvärsäker.

– Vi är beredd att föra fram ärendet och ta fram mer underlag nu när vi ser hur det ser ut, säger han.

Jörgen H. Bengtsson driver caféet och restaurangen i arenan.

– Jag tror att folk har förstått hur vi vill jobba. Det handlar inte om att man ska kunna komma här och dricka en öl en vardagskväll medan sonen spelar innebandy. Vad vi vill kunna erbjuda är ett menypaket med ett glas vin eller öl i samband med ett arrangemang och då fram till 22.

Restaurangen kommer inte ha öppet för al carte en vardagskväll och inte heller ha någon bar.

Nu ska förvaltningen se över gällande lagstiftning, hur tiderna för alkoholservering kan begränsas samt om det går att skapa en separat ingång till restaurangen. Frågan väntas komma upp i fullmäktige i mars.

På kommunstyrelsens möte i måndags antogs även ett alkoholpolitiskt program efter initiativ från Liberalerna. Där står det att kommunen ska verka för fler alkoholfria miljöer och att viktiga sådana är föreningslivet.

ANNONS

Hur rimmar det här?

– Vi har ju många sådana ytor och i kommunen och jobbar på att få fler. Men det här är en restaurang i en arena i en avgränsad del, säger Lisbeth Svensson.

ANNONS