Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alingsås vill satsa på Säveån

Säveån i Alingsås lever i skymundan i dag – men skulle kunna bli en turistattraktion i framtiden. Nu får politikerna ta ställning till hur ån ska uppgraderas på både kort och lång sikt.

Den som jobbat med förslaget som nu hamnar på kommunstyrelsens bord är utvecklingschefen Kjell Hult. Han konstaterar att Säveåns potential varit ett samtalsämne i stan under lång tid.

– Det är en rätt stor fråga som vi inte kommer att snyta ur oss i brådrasket. Det är inte jättebråttom men från kommunens sida vill vi gärna ha en diskussion om åns framtida roll. Jag tror att den kan ha en strategisk betydelse för staden, säger han.

Enligt Kjell Hult är ett av de största problemen idag att Säveån är ganska otillgänglig.

– Den flyter på lugnt och stilla men byggnaderna i stan vänder liksom nästan ryggen till den. Bortglömd är den kanske inte men underskattad är nog rätt ord. Jag tror nog nästan att alla i Alingsås tycker samma om det här, säger han.

Två konkreta förslag finns med i det material som kommunstyrelsen tar ställning till i dag. För det första handlar det om att anslå en miljon kronor tämligen omgående till muddringsarbeten, en åtgärd som syftar till att göra ån mer framkomlig.

Stadens ångbåtsförening har deklarerat att det annars blir svårt att genomföra de populära turerna ut på sjön Mjörn med ångaren Herbert.

– Säveån slammar igen med jämna mellanrum, kanske vart tionde år eller så. Samtidigt med muddringen passar vi på att göra kantförstärkningar av åbrinken. Muddringar gör alltid att det blir en risk för ras, säger Kjell Hult.

För det andra föreslår Kjell Hult också att politikerna slår fast att Säveån blir en egen punkt i arbetet med en ny översiktsplan för staden. Det arbetet drar igång om ett par år.

Utvecklingschefen tror att Säveån med rätt åtgärder skulle kunna bidra till att både öka trivseln för Alingsåsborna och utgöra en lockelse för besökare.

– Jag ska inte föregripa arbetet, men en fråga skulle kunna vara att göra en strandpromenad längs ån. I dag finns det en strandpromenad där ån rinner genom Nolhagaparken, men annars är det ofta så att de punkter där man kan nå fram till ån liksom bara dyker upp. En riktig strandpromenad skulle kunna bli en turistupplevelse, säger Kjell Hult.

Om politikerna går med på förslaget så kommer muddringsarbetet i ån att inledas ganska omgående.

Det behöver genomföras tidigt under våren för att Säveån ska kunna vara framkomlig för ångaren Herbert till sommarsäsongen, då de välbesökta Mjörnturerna äger rum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.