Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alingsåsbon Daniel Bergh tycker att de miljösmarta soptunnorna är en bra idé. Bild: Lisa Henricson

Alingsås satsar på miljösmarta sopkärl

Miljösmarta soptunnor, som själva komprimerar och larmar när de blir fulla, införs i allt fler kommuner. I Alingsås testas konceptet i sommar.

Sedan i början av juli står de två smarta sopkärlen placerade i Åmanska parken och vid Lilla Torget i centrala Alingsås. Soptunnorna är miljösmarta på flera sätt, de drivs av solceller som sitter på ovansidan och kärlen trycker automatiskt ihop skräpet och skickar meddelande till ägaren när de behöver tömmas.
– Det sparar tid eftersom vi inte behöver titta till dem och tömma lika ofta. De ser också mer attraktiva än vanliga soptunnor och de är portabla så att man kan flytta dem dit behovet är störst, säger Peter Öhrn, enhetschef på gatuavdelningen i Alingsås kommun.

De miljösmarta soptunnorna, som kallas Bigbelly, kom till Sverige 2013 och har spridit sig över landet de senaste åren. I Stockholm finns cirka 800, i Göteborg omkring 40 och även exempelvis Borås, Uddevalla och Trollhättan har satsat på smarta soptunnor. 
– Skräp är en het fråga och kommunerna ser det här som en bra investering, säger Carina Henriksson, regionchef på företaget EWF ECO som säljer sopkärlen.

Förutom minskade transporter är en stor fördel också att de smarta soptunnorna har en lucka som stängs vilket håller borta fåglar och råttor, tillägger Carina Henriksson. Enligt henne kan kommunerna minska sophämtningen med upp till 80 procent när det gäller de nya sopkärlen.
– I Stockholm har också privata fastighetsägare fått upp ögonen för dem och vi försöker även bearbeta fler aktörer i Västsverige, säger Carina Henriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.