Ett antal villaägare ska på prov i två år slänga textilavfall vid deras hus intill de övriga soporna.
Ett antal villaägare ska på prov i två år slänga textilavfall vid deras hus intill de övriga soporna.

Alingsås återvinner klädsopor

ANNONS
|

Under försommaren ska Alingsås börja samla in kläder hos ett antal villaägare i kommunen. I dag har hushållen möjlighet att sortera avfall direkt vid huset där olika kategorier som brännbart, matavfall, glas och förpackningar ingår. Tanken är att sorteringen ska utökas med textilier hos några av dem under två års tid.

– Vi tog en ny avfallsplan i kommunen där textilavfall var ett av de prioriterade målen. Politikerna vill att vi ska utreda möjligheterna för textilinsamling, säger Kristina Oscarsson, miljöingenjör på Avfallsavdelningen i Alingsås kommun.

Hon hoppas att flera hushåll vill vara med i projektet som beräknas kosta 200 000 kronor per år. I en undersökning som gjorts bland kommunens hushåll har intresset för klädinsamling tidigare varit stort.

ANNONS

– 85 procent svarade att de gärna lämnar kläder till återanvändning. Det är frivilligt att vara med i projektet så vi vet inte ännu hur många det blir.

Textiltillverkningens miljöpåverkan är stor genom åtgången på vatten, kemikalier och energi, därför ska återbruk och återvinning öka. Det finns ingen statistik för hur mycket textilier som återvinns eller sorteras som brännbart i Alingsås, syftet med projektet är att minska på kläder som går till brännbart generellt.

– Eftersom det är i liten skala finns inget mål om en viss mängd insamlat material. Däremot är det intressant för oss att följa upp hur mycket som kan komma in. Om försöket faller väl ut vill vi gå vidare i större skala, säger Kristina Oscarsson.

FAKTA: Textilkonsumtion

• Nyproduktion av textil ger upphov till 15 kilo koldioxid per kilo textil.

• I Sverige konsumeras 15 kilo textilier per person och år.

• Av dem bränns ungefär åtta kilo och tre kilo går till återvinning. Resterande hamnar i garderoben.

• Ett av målen med nya nationella avfallsplanen för 2012-2017 år att återanvändning av textiler och materialåtervinning av textilavfall ska öka.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS