Ali Hoseyni med tra av ungdomarna från Eritrea på Vikens behandlingshem.
Ali Hoseyni med tra av ungdomarna från Eritrea på Vikens behandlingshem.

Ali Hoyseni stöttar ensamkommande flyktingbarn

ANNONS
|

Lugnet på verandan på Vikens behandlingshem är säkerligen en stor kontrast mot tankarna i huvudet på flyktingbarnen som vistas här just nu. Sedan 2014 är Ali Hoseyni en i personalen, mycket tack vare sin egen bakgrund som ensamkommande flyktingbarn.

– Först när jag började var det fyra barn från Afghanistan, nu är det tre. Jag kämpar för att de ska hitta sin väg och få ett liv i Sverige, att de integreras så fort som möjligt, säger han.

I dag har Ali Hoseyni jobb, bostad, och pluggar dessutom. Han är noga med att poängtera att han snabbt skapat sig en tillvaro i Sverige. Men vägen hit har varit kantad av smärtsamma händelser trots att han bara hunnit fylla 23 år.

ANNONS

– Min nyckel till lycka har varit att hjälpa andra människor, att skaffa bra relationer fulla med kärlek, säger han.

Han flydde själv från Afghanistan och kom till Sverige som 16-åring 2007. Utvisningsbeslutet från Migrationsverket kom 2009 men det skulle dröja två år till innan utvisning. I dag tar samma process några månader.

– Polisen spärrade in mig, sade att det var risk att jag avvek. Kompisarna hade varnat mig för det men jag hade blivit trött på att inte ha ett liv och inte ha något hopp. Jag ville inte leva svart.

Erfarenheten att bli inspärrad delar han med andra flyktingar som utvisas från Sverige. I Ali Hoseynis fall gick resan till Khabul där han genast fängslades. Veckorna i afghanskt fängelse är för smärtsamma att berätta om.

Genom bekanta i Iran fick han ekonomisk hjälp att lämna fängelset. Ali Hoseyni tänkte börja ett nytt liv i Iran, men eftersom afghanska flyktingar inte får asyl där beslöt han sig för att återvända till Sverige. Resan gick bland annat via Grekland.

– Där var det riktigt tufft för flyktingar, nästan alla människor hade ont i hjärtat. Smugglarna hade tagit deras pengar, jag såg många som förlorat sina familjer som drunknat på vägen. Jag vill att det framgår vilka risker flyktingar tar.

ANNONS

Den som har sökt asyl i Sverige en gång och fått avslag måste vänta fyra år på att få ansöka igen. Under tiden tvingas han eller hon hålla sig gömd och arbeta svart för att överleva. Så gjorde även Ali Hoseyni. När han återkom till Sverige 2013 fick han vänta några månader tills det hade gått fyra år efter avslaget från Migrationsverket. När det gick att söka asyl igen kom det permanenta uppehållstillståndet inom ett halvår.

Efter att han flyttat ifrån Viken 2009 lovade han sig själv att aldrig återvända. Även om mycket varit positivt där, hade väntan samtidigt varit fylld av ångest.

Med nyutfärdat uppehållstillstånd och fler hemska upplevelser i bagaget beslöt han sig ändå för att åka dit igen förra våren. Det blev ett kärt återseende. Sedan dess arbetar Ali Hoseyni på behandlingshemmet och drar nytta av sina erfaren- heter för att förstå och hjälpa andra flyktingbarn. Han tycker utvisningar borde avskaffas, själv bevis på att det går att integrera flyktingar på kort tid.

– Jag vill göra vad jag kan för andra människor trots att jag blivit sårad i Sverige. Jag är intresserad av integration och tycker att svenskar generellt inte har tillräcklig kunskap om invandrare.

ANNONS

.

Fakta: Ali Hoseyni

Ålder: 23 år.

Bor: Göteborg.

Jobbar på: Vikens behandlingshem på Tjörn.

Studerar: Samhällskunskap, svenska och psykologi.

Historik: Kom till Sverige som 16-åring från Afghanistan 2007 och var själv placerad på Viken. Utvisades 2011, fängslades och torterades men lyckades fly och så småningom återvända till Sverige där han fick permanent uppehållstillstånd 2014.

.

Fakta: Ensamkommande flyktingbarn

  1. 2014 sökte drygt 7 049 ensam-kommande flyktingbarn asyl i Sverige. Det var 83 procent mer än året innan. Majoriteten var pojkar, de flesta i skolåldern.
  2. Tre av fyra barn kommer från Afghanistan, Eritrea, Syrien eller Somalia.
  3. Tjörns kommun har tagit emot ensamkommande flyktingbarn sedan 2008.
ANNONS