Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Algblomningen extra hög på västkusten

Just nu frodas algblomningen på den svenska västkusten. Algerna etablerar sig i samband med att temperaturen stiger. Om de är giftiga kan det orsaka kräkningar, diarré och utslag.
– Om det är mer än 20 grader i mer än en vecka kan det börja komma så kallade fall av badsårsfeber, säger marinekologen Ewa Lavett.

Till helgen väntas temperaturen stiga uppåt 30 grader i hela Bohuslän – och den ökade värmen kan även bidra till att alger förökar sig ännu mer.

– Om det är mer än 20 grader i mer än en vecka kan det börja komma så kallade fall av badsårsfeber, orsakat av en bakterie som är naturligt förekommande, säger marinekologen Ewa Lavett.

Algblomning är i grunden en naturlig process, som normalt oftast inträffar under vår och höst. Men enligt Ewa Lavett är övergödning, möjligen i kombination med överfiske i haven, orsaken till ökningen av algblomningarna de senaste åren, särskilt under högsommaren.

– Mera algblomning är kvitto på att vi inte tagit hand om havet, säger hon.

De giftiga algerna är vanligast förekommande i Östersjön, och utsöndrar toxin som i värsta fall kan drabba levern på barn, hundar och andra som får i sig mycket av algerna. Man kan även drabbas av utslag, rodnader, klåda, öroninfektioner och sårinfektioner, vilket dock är ovanligt på västkusten.

Kan det vara farligt att bada i vattnet nu?

– Bara bad är i de flesta fall helt ofarligt, men om det är giftalger som blommar ska man undvika få i sig stora mängder. Barn och hundar är mer känsliga.

När ska man undvika att bada då?

– Om havsvattnet ser så grumligt och smutsigt, eller så missfärgat ut att du inte ser fötterna när du går ut till knädjup, då kan det vara bra att avstå. Likaså om kommunens badvattenprover visar att badvattnet är otjänligt.

Vad händer om man trots detta kliver ner i vattnet?

– Om du svalt vatten som innehåller någon sjukdomsframkallande mikroorganism, är de vanligaste symtomen diarré eller kräkningar. Symtomen beror på vilket typ av virus, bakterie eller parasit som finns i vattnet.

"Hälften av allt syre vi andas i luften är producerat av havets alger"

Samtidigt vill hon inte "förbanna algerna" och understryker att havsvatten innehåller – och ska innehålla mängder av mikroorganismer – där mikroalger och växtplankton utgör havets fotosyntetiserande motor i hela ekosystemet.

– Omkring hälften av allt syre vi andas i luften är producerat av havets alger och växter genom fotosyntesen. Tropiska regnskogar är jordens effektivaste syreproducenter per ytenhet, men grunda havsområden med mycket alger kommer inte långt efter. Och sådana miljöer har vi ju här på västkusten, säger Ewa Lavett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.