Kommunalrådet Mikael Berglund (M) och oppositionsrådet Paula Örn (S) anser att skolan är viktigaste frågan i Ale och går över partigränserna för att lösa den. Här lyssnar de på rektorn för Surteskolan, Leif Gardtman.
Kommunalrådet Mikael Berglund (M) och oppositionsrådet Paula Örn (S) anser att skolan är viktigaste frågan i Ale och går över partigränserna för att lösa den. Här lyssnar de på rektorn för Surteskolan, Leif Gardtman.

Ale tar hjälp av lärarna för att vända resultaten

ANNONS
|

Under lång tid har politikerna i utbildningsnämnden i Ale kämpat med skolans situation. Ekonomiskt underskott, svaga studieresultat, höga sjukskrivningstal bland pedagoger och låg lärartäthet har präglat verksamheten. Nu föreslår politikerna ett utvecklingsarbete med lärarnas hjälp. Goda exempel ska plockas från klassrummen.

– Vi har en kombination i dag som inte är bra. Vad som behövs är bättre tillit, det finns inte tillit till att de beslut som fattas på hög nivå faktiskt går igenom, säger kommunchefen Björn Järbur.

De politiska partierna i Ale har aldrig varit så eniga. Skolan är viktigast, trots att det är valår och ingen vet vem som sitter på politikerstolarna efter 14 september.

ANNONS

– Oavsett om det är jag och Elena Fridfelt som sitter i utbildningsnämnden om tio månader så ska det vara en bättre skola, säger utbildningsnämndens vice ordförande Dennis Ljunggren (S).

Förändringsarbetet ska pågå under våren i olika arbetsgrupper. 25 rektorer eller förskolechefer ska vara samtalsledare för var sin grupp, fem medarbetare som väljs ut av pedagogerna själva. Sammantaget kommer 150 personer i skolan att delta i arbetet med att ge förslag till hur situationen ska göras bättre.

– Det är bra att inte rektorn ska utse representanter utan att kollegorna gör det, det är en förtroendefråga. Det känns som ett seriöst anslag uppifrån, kontakten som uppstår mellan pedagoger och kommunfullmäktige är unik, säger Leif Gardtman, rektor på Surteskolan.

Rent praktiskt har Ale kommun valt att lägga utvecklingsarbetet på kvällstid, för att inte störa verksamheten. De inblandade erbjuds 3 000 kronor eller kompensationsledigt.

Hittills har förändringsarbetet bara presenterats för skolcheferna. Reaktionerna har varit blandade – några gav kritik, andra lyfte fram hur viktigt det var att hitta en modell som var annorlunda.

– Vi måste bevisa att vi faktiskt är värda tillit. Ett tillitsglas utan något i botten, det är klart man inte gör vågen då, kommenterar Björn Järbur.

ANNONS

Alla nya resurser som frigörs i kommunen ska läggas på skolan. Dessutom hoppas politikerna kunna fördela om pengar som i dag används till exempelvis sjukfrånvaro.

– Skulle vi kunna gå från 7,2 till 4 i sjuktal frigör vi i runda slängar tio miljoner kronor som kan gå till verksamheten, säger Björn Järbur.

Lågt rankade

Ale har under flera år hamnat mycket långt ner på Lärarförbundets rankning över Sveriges bästa skolkommuner:

2011: Plats 278 av 290

2012: Plats 240

2013: Plats 251

ANNONS