Kommunhuset i Alafors ligger ostrategiskt till, är gammalt och slitet och dessutom för litet. Nu ska det byggas ett nytt – i Nödinge.
Kommunhuset i Alafors ligger ostrategiskt till, är gammalt och slitet och dessutom för litet. Nu ska det byggas ett nytt – i Nödinge.

Ale tar farväl av kommunhuset

ANNONS
|

Lilla Alafors blev en kompromisslösning när kommunhuset skulle placeras ut vid Ales bildande för drygt 40 år sedan. Men i takt med grannorternas tillväxt har allt fler börjat betrakta kommunhuset som malplacerat.

En utredning visar att väldigt många chefer upplever att den geografiska placeringen gör att det är svårt att rekrytera duktigt folk.

– Om en kandidat ska komma till kommunhuset för en intervju hamnar han först på Nols pendeltågsstation. Därefter måste han gå eller ta en lokalbuss till Alafors. När han väl kommer fram hamnar han på en ort där det inte ens finns någon lunchrestaurang. Det är klart att många kommer välja något annat alternativ då, säger Mikael Berglund (M), oppositionsråd i Ale kommun.

ANNONS

Kommunalrådet Paula Örn (S) håller med. Men hon har också mött mycket kritik mot planerna på ett nytt kommunhus, inte minst på sociala medier. Många tycker att pengarna skulle göra mer nytta någon annanstans.

– Som det är nu så har vi arbetsplatser på flera orter. Då får många av våra anställda lägga mycket tid på att transportera sig i stället för att jobba, säger Paula Örn.

– I utredningen framgår det att det blir en ekonomisk plusaffär med ett nytt kommunhus. Jag vet inte om det blir så i verkligheten, men plus minus noll kan man räkna med att det blir i alla fall, fortsätter hon.

Frågan om var ett nytt kommunhus ska ligga har varit minst lika laddad. Striden har stått helt och hållet mellan Nödinge och Älvängen, men inför kommunstyrelsens möte i morgon står det i praktiken klart att det blir Nödinge som får det åtråvärda nybygget. Dels ligger Nödinge närmare Göteborg, där många anställda bor, dels har kommunen lättare att få tag på nödvändig mark där.

ANNONS

– Vi i Moderaterna har förespråkat Älvängen, men vi ser att vi inte får någon majoritet för det. I det stora perspektivet är frågan om vilken ort det blir inte så viktig. Båda lösningarna är bra, säger Mikael Berglund (M).

Som kompensation får Älvängen i stället ett nytt äldrecentrum, med både äldreboende, trygghetsbostäder och ett stort antal nya arbetstillfällen.

–Det blir en tydlig signal om att vi satsar även på Älvängen, säger Mikael Berglund.

Prognosen pekar just nu på att ett nytt kommunhus i Nödinge skulle kunna tas i bruk om fyra år.

– Vi politiker hoppas förstås att det ska gå snabbare, säger Paula Örn.

Fakta: Ska hyras

Politikerna i Ale har bestämt sig för att det nya kommunhuset inte ska ägas av kommunen själv. I stället ska det hyras in av en extern fastighetsägare.

En ekonomisk utredning visar att den årliga driftskostnaden ökar med 5,6 miljoner kronor med ett nytt kommunhus. De besvär som dagens kommunhus orsakar, med mycket transporter för de anställda och svårigheter med rekrytering, bedöms dock kosta över 8 miljoner kronor per år.

ANNONS
ANNONS