Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paula Örn, Eemad Ahmed, som driver pizzerian Nol York, näringslivschefen Pia Areblad och Anna Gillek. Bild:Lisa Henricson

Ale satsar på nytt företagsprojekt

Ale har lyckats väl med att stärka företagsklimatet. För att nå ännu bättre resultat ska kommunen nu delta i ett nytt projekt som sjösatts av Svenskt näringsliv.

Ale har de senaste åren satsat stort på att skapa goda förutsättningar för kommunens företagare. Från att ha legat på plats 279 i Svenskt näringslivs företagsrankning låg Ale på plats 56 i den senaste undersökningen. Kommunstyrelsens ordförande Paula Örn (S) ser flera förklaringar bakom framgången. Det handlar bland annat om långvarigt samarbete mellan de politiska blocken. Kommunledningen beslutade också 2014 att göra 100 företagsbesök på fyra år och har även satsat på näringslivsråd och andra aktiviteter.
– Vårt mål är att ha framgångsrika, bärkraftiga företag. Och att fler Alebor vågar starta eget företag, säger Paula Örn.

Ale siktar också på att nå värdet 4.0 på Svenskt näringslivs sexgradiga skala när det gäller företagsklimat. För att kunna ta ytterligare ett steg i det arbetet ska Ale kommun, som en av fem i Sverige, nu vara med i Svenskt näringslivs nya projekt. Från början fick Paula Örn frågan om hon ville delta som mentor, men hon tyckte att det var viktigt att kommunen var med i hela projektet. 
– Vi har gjort en resa och vill inte tappa fart. Det är en jätteutmaning för oss att ta nästa steg och vi behöver all hjälp vi kan få.
Tanken är att kommuner ska utbyta erfarenheter och lära av varandra. Kommunalråden är inbjudna till träffar i Stockholm för att diskutera frågor som exempelvis upphandling. 

Men till stor del kommer kommunerna själva utforma samarbetet, förklarar Anna Gillek, regionchef på Svenskt näringsliv.
– Det har funnits ett önskemål från kommunerna om att vi ska göra något mer så nu testar vi det här. Det här är också ett sätt för oss att lära av dem, vi hoppas att vi kan hitta frågor som vi kan jobba brett med.
Genom projektet kommer Paula Örn att vara mentor för Hofors i Gävleborgs län. Men hon kommer inte att ge några handfasta råd.
– Jag kommer att fungera mer som ett bollplank och utgå från deras behov.

I samband med att projektet presenterades gjorde kommunledningen också sitt 75:e företagsbesök, på pizzerian Nol York. Eemad Ahmed, som driver kvarterskrogen, håller med om att Ale har bra företagsklimat.
– Men jag skulle vilja att det går snabbare att få olika tillstånd, säger han.
Även Alingsås deltar i Svenskt näringslivs pilotprojekt. Men till skillnad från Ale har kommunen halkat ner rejält i rankningen.
– Alingsås inser att de måste vända trenden och gör därför ett omtag nu, säger Anna Gillek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.