Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Albins misstänkte mördare om dådet

Mannen i 20-årsåldern är misstänkt för att ligga bakom mordet på sin vän - 16-årige Albin Einarsen. Det tog nästan tre år innan han kunde gripas och då efter att anhöriga vänt sig till polisen. Under en rättspsykiatrisk undersökning berättade mannen i 20-årsåldern om vad som låg bakom attacken mot Albin.

Sextonåriga Albin Einarsen hittades död vid en bäck i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014.
Till en början trodde polisen att det rörde sig om en olyckshändelse. Men den rättsmedicinska undersökningen visade att han hade blivit mördad.
Men vem som låg bakom mordet var länge oklart. Först i slutet av januari i år kunde en person anhållas misstänkt för mordet.

LÄS MER: En anhållen för mordet på Albin, 16

Tidigare figurerat i utredningen

Mannen har tidigare figurerat i utredningen.
– Han har blivit förhörd tidigare, men inte som misstänkt, har Cecilia Bergstén, chef vid polisens avdelning för grova brott i Halland, sagt tidigare.
Nu kommer uppgifter om att mannen, som är i 20-årsåldern, angavs av två nära anhöriga. Motiveringen från deras sida: hans "allt sämre psykiska mående".

LÄS MER: Död pojke i bäck kan ha mördats

Mått allt sämre

Den misstänkte mannen har nu genomgått en rättspsykiatrisk utredning, som Aftonbladet skrev om först. Den visade att han inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, eller att han lider av en allvarlig psykisk störning i dag. Detta innebär att han kan dömas till ett fängelsestraff om tingsrätten anser att det är bevisat att han är skyldig.
I rättsmedicinalverkets utlåtande går det att läsa att mannen, sedan det misstänkta mordet på Albin mått allt sämre.

Har erkänt

Mannen själv har erkänt att det var han som dödade Albin. Han förnekar dock uppsåt. Under den rättspsykiatriska utredningen har han uttryckt "en stark ånger" för att ha dödat den nära vännen, eller som han själv uttryckt det: Han "var nästan som en lillebror". Men just vid mordtillfället var de osams.
Mannen har berättat att han misshandlade kompisen svårt och sedan lämnades Albin med huvudet i en bäck. 

Tidigare kontakt med psykiatrin

Mannen i 20-årsåldern har tidigare sökt psykiatrisk vård. Han har uttryckt att haft "återkommande problem med att kontrollera aggressiva impulser" och vid tiden för mordet var han "under påverkan av imperativa röster, hallucinationer, bisarra vanföreställningar eller bristande verklighetsförankring".
Och under själva utredningen ska han ha sagt att han hörde röster som sa "vi kommer att ta dig".

Mobbades

De som gjort undersökningen skriver att mannens grundstämning, under den månad som undersökningen gjordes, "präglades av insikt i situationens allvar".
Mannen påstår själv att han var utsatt för mobbning under skoltiden, då av äldre barn. Vid ett tillfälle blev han utslängd, naken, från gymnastiksalen. Han vågade aldrig säga ifrån eller göra motstånd. Men efter några år började han själv slåss och gav igen. 
Han ska också ha haft det svårt hemma under uppväxten.
Åtalstiden går ut den 20 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.