Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”När han tog fram limtuben fattade man vad det handlade om”, säger Magnus Thorén om när en aktivist tog sig upp på scen mitt under SVT:s direktsändning från Uddevalla. Bild: SVT
”När han tog fram limtuben fattade man vad det handlade om”, säger Magnus Thorén om när en aktivist tog sig upp på scen mitt under SVT:s direktsändning från Uddevalla. Bild: SVT

Aktivist försökte limma fast sig – mitt i SVT:s direktsändning

Mitt under kvällens sändning av ”Sverige möts” i SVT tog sig en aktivist in i livesändningen.
”Jag är limmad, jag är limmad” skrek mannen innan han blev bortsläpad av vakter.
– När han tog fram limtuben fattade jag vad det handlade om, säger programledaren Magnus Thorén.

Hur ska klimatförändringarna stoppas? Vilket ansvar ska vi ta som individer? Det var två av frågeställningarna som togs upp i SVT:s debattprogram ”Sverige möts” som under onsdagskvällen direktsändes från Uddevalla.

Mitt under programmet utspelade sig oväntade scener när panelmedlemmen Per-Arne Karlsson pratade om energieffektiviseringar.

– Oj, här händer det grejer, utbrast programledaren Magnus Thorén samtidigt som en man skymtas ta sig upp på scenen bakom honom och dra av sig sin övertröja.

– Vi får se om vi kan fortsätta. Det är någon som jag tror ska limma fast sig på golvet här, fortsätter Magnus Thorén under sändningen.

Flera av debattdeltagarna syns rikta blicken mot scenens golv och skruva på sig obekvämt. I bakgrunden hörs mannen från scenen ropa högljutt: ”Jag är limmad, jag är limmad”.

Magnus Thorén, programledare för Sverige möts. Bild: Sveriges Radio
Magnus Thorén, programledare för Sverige möts. Bild: Sveriges Radio

Släpades av scen

Plötsligt riktas kameran tillbaka till programledaren och en man syns i bakgrunden släpas av scen av polis. Sedan fortsätter debatten som vanligt om än med en något förvirrad publik.

– Det gick väldigt fort. Jag förstod direkt när han kastade sig på golvet att det var en aktivist som ville visa på att de fanns ett klimatnödläge. När han tog fram limtuben fattade jag vad det handlade om, säger Magnus Thorén.

Hur kände du dig när det här hände?

– Jag kände direkt att jag inte var hotad eller kände mig rädd. Han var inte ute efter att ge sig på mig, han var ute efter att manifestera.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, aldrig. Men någon gång ska vara den första. Vi har ett proffsigt team runtomkring så jag kände mig inte oroad själv. Sen blev jag lite oroad för honom när han limmade sig i håret att det skulle ryckas bort en hårtuss, det hade kunnat göra ont.

Kommer det här påverka framtida program?

– Det är för tidigt att säga. Vi har ambitioner att vi ska vara nära tittarna och publiken och det tror jag absolut att vi ska fortsätta med. Men jag försöker göra min grej som programledare sen överlämnar jag det andra till de som har koll på säkerhet.

Nästa vecka kommer programmet hamna om integration och kommer sändas från Filipstad.

– Vi ska ta oss an heta frågor och ha starka debattörer. Och personligen känner jag mig inte oroad inför nästa program, säger Magnus Thorén.

”Väl inarbetade säkerhetsrutiner”

Sofia Dahlström är ansvarig utgivare för Sverige möts och svarar skriftligt på frågor från GP.

”Vi har väl inarbetade säkerhetsrutiner och just kvällens händelse är ett gott betyg att de fungerar eftersom sändningen och kvällens viktiga diskussion kunde fortsätta utan avbrott.

”Vi tar självklart en händelse som detta på stort allvar och utvärderar alltid våra arbetet runt våra program och det kommer även göras denna gång.”

LÄS OCKSÅ: Klimataktivister ska slå till mot Göteborg: ”Sveriges fossila huvudstad”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.