Ahmed torterades i sitt hemland – får inte asyl

23-årige Ahmed Karam berättar att han blev slagen och bränd av sin pappa på grund av att han är homosexuell. Han flydde från Jordanien till Sverige med hopp om att få vara sig själv, men trots det vill Sverige skicka tillbaka honom. Efter ett självmordsförsök ligger han nu på sjukhus.

ANNONS
|

Den 13 oktober försökte Ahmed ta sitt liv. Han ser ingen annan utväg efter att han fått avslag på sin asylansökan och samtliga instanser fastställer beslutet.

– Jag har tappat hoppet. Jag vill inte leva längre, säger Ahmed Karam till GP.

Han har lämnat akuten, men är fortsatt inlagd för psykiatrisk vård.Ahmed föddes och växte upp i Jordaniens huvudstad Amman. Han har haft ett flertal relationer med män.Det är inte olagligt där, men det finns heller inget skydd för hbt-personers rättigheter.

–Allaiområdet där jag växte upp vet om min sexuella läggning. Det accepterar inte min familj. Jag är en skam för familjen så min pappa straffade mig, berättar Ahmed för GP.

ANNONS

Brändes av sin pappa

Övergreppen ska ha pågått under flera års tid.

–Först slog han mig bara. Sen knöt han mina händer och fötter och lämnade mig ensam i ett rum. Till slut brände han mig.

Även en av hans bröder har misshandlat och dödshotat honom. Övriga i området brukade nöja sig med att förolämpahonom.

– "Dina läppar är så stora, är det för att du suger för mycket kuk?" brukade man ropa efter mig, återger Ahmed.

Vid tre tillfällen blev han stannad av polis som ropade glåpord, berättar han. Det är en av anledningarna till att han aldrig anmälde brotten som hans familj utsatte honom för, men också på familjens inflytande överpolisväsendet.

– En av mina bröder har varit polis tidigaren. Han har makt och känner många. Dessutom är min systers man polis och har en hög befattning. De flesta inom den familjen har höga positioner inom polisen, rättsväsendet och politiken.

Har inga bevis

Migrationsverket och Migrationsdomstolentror på Ahmeds berättelse. De medger att hbt-sexualitet utgör sociala tabun i Jordanien och känner tillatt polisen utför razzior mot kända samlingsplatser för trans- och homosexuellamän.Trots det menar man att eftersom Ahmed inte haranmält brotten så är det inte bevisat att han inte kan få myndighetsskydd.

–Det finns flera länder som vi kommer i kontakt med där rättssytemet inte är som i Sverige, men det vitittar på är om det finns ett tillräckligt bra skydd. Det har inte framkommit att ett sånt skydd skulle saknas i Jordanien, säger Sara Westerberg, rådman vid migrationsdomstolen,till GP.

ANNONS

I decennier har juristen Stig-Åke Petersson arbetat ideellt för hbtq-personers rättigheter viaRFSL. Han är kritisk till domen.

– Skulle Ahmed bli utvisad löper han stor risk att bli utsatt för förföljelse av familjen. Inga poliser i Jordanien kommer att hjälpa honom om han skulle anmäla, menar Stig-Åke Petersson.

Borde ha anmält

På migrationsdomstolen slår man ifrån sig kritiken.

–Han borde ändå ha gjort ett försök att anmäla brotten, när det finns en sån möjlighet. Även omenskilda polismän uttalat glåpord vid ett annat tillfälle, säger Sara Westerberg, rådman vid migrationsdomstolen till GP.

Migrationsdomstolen baserar bland annat sina beslut på den landinformation som finns tillgänglig. Det menar Peterson är en motsägelse i sig.

–Läser man all landinformation om Jordanien så är det ett korrupt land. På pappret har man bra paragrafer, men i praktiken tillämpas inte dessa. Enskilda poliser kan strunta i ett domstolsavgörande om de inte gillar det, menar Stig-Åker Petersson.

Han menar att svenska myndigheter helt sonika väljer vilken information man vill ta till sig:

– Man behandlar Jordanien som att det är en rättstat utav svensk modell där polisen är en garant för samhällets fungerande, men det är snarare tvärtom.

Menar du att Migrationsverket och migrationsdomstolen tar till sig det som passar?

ANNONS

– Bra fråga. Jag ser det som att Migrationsverket och domstolen letar efter argument att avslå, sen bryr man sig inte om konsekvenserna. Skulle man bedöma det här utifrån att man kan lita på polisen och domstolarna vore det en sak, men verkligheten ser helt annorlunda ut i den här typen av länder.

Så tillägger han:

– Det är särskilt stötande i ett sånt här ärende där man kommer från ett land där det finns homofobi. Ändå behandlar man landet som en demokrati med respekt för mänskliga rättigheter och lagar.

Hot via sociala medier

Ahmed har med hjälp av RFSL överklagat domen, men fallet kommer inte att prövas på nytt.

–De tittar bara på ärendet för att se om det är något principiellt juridiskt fel. Då har man oftast ingen chans, menar Stig-ÅkePetersson.

Istället förbereder Petersson en ansökan om verkställighetshinder. Ifall nya omständigheter framförs i en sådan kan man eventuellt stoppa utvisningen.

–Den senaste tiden har hoten från hans familj eskalerat,bland annat via sociala medier. Det är delvis en ny hotbild mot honom och den är att betrakta somallvarlig.

ANNONS