Advokat Beatrice Rämsell försvarar den mordmisstänkte pojkvännen.
Advokat Beatrice Rämsell försvarar den mordmisstänkte pojkvännen. Bild: Bild: Ingela Landström /TT

Advokat Rämsell: 23-åringen har målats i svarta färger

Advokat Beatrice Rämsell konstaterar att Wilma Anderssons närstående målar 23-åringen i svarta färger. En efterhandskonstruktion menar hon. Hon ställer samtidigt en fråga: om de nu ansåg att 23-åringen var så kontrollerande och våldsam - borde de inte ha vidtagit åtgärder för att hjälpa 17-åringen?

ANNONS
|

Rättegången rörande mordet på Wilma Andersson har avslutats.

Sist ut den nionde dagen var advokat Beatrice Rämsell som försvarar den mordmisstänkte pojkvännen:

– Verkligheten är inte alltid som man tror, konstaterar hon inledningsvis i sin slutplädering.

LÄS MER: Misstänkte pojkvännen förhördes i Wilmarättegången

– I det här målet har opinionen blåst i en väldigt tydlig riktning. Det har varit i det närmaste orkanvindar mot 23-åringen där i stort sett en hel stad har sett, och troligtvis fortfarande anser, honom vara skyldig till Wilmas död.

LÄS MER: Mordet på Wilma Andersson: Här är åklagarens bevis mot pojkvännen

ANNONS

”Efterhandskonstruktion”

Rämsell uttrycker att hon anser att målet emellanåt verkar ha handlat om en kvinnofridskränkning, inte mord, med tanke på alla vittnen som berättat om det unga parets stormiga förhållande och hur 23-åringen varit mot Wilma, det vill säga våldsam och kontrollerande.

Dessa uppgifter ska bedömas som efterhandskonstruktioner menar dock advokaten:

– Att familjen målar 23-åringen i svarta färger är verkligen inte förvånande. Men den fråga jag ställer mig är att om det nu varit så illa då hade väl ändå det rimliga varit att de vidtagit någon åtgärd för att få stopp på detta.

LÄS MER: Försvaret: Då kan mordet på Wilma ha begåtts

Obesvarade frågor

Under slutpläderingen lyfte Beatrice Rämsell fram en rad frågor som hon menar att en mordutredning ska svara på – men som inte getts svar på i detta fall: När begicks mordet? Hur mördades Wilma? Och varför?

– Jag har sällan sett en så öppen gärningsbeskrivning. Om det är uppsåtligt, hur har det skett då? Är det knivmord? Är Wilma skjuten? Är det ett giftmord? Eller har det skett genom strypning? Vi har ingen som helst aning, säger Beatrice Rämsell.

Beatrice Rämsell menar att detta innebär att åtalet rörande mord ska ogillas.

– Å ena sidan menar åklagaren att 23-åringen agerat som en yrkesmördare som direkt efter ett mord går ut och lägger ut villospår. Å andra sidan att han är så omdömeslös att han lägger blodigt materiel, blod tillhörande offret, i en påse med hans eget namn i en papperskorg. Jag får inte ihop det. Det är teorier och spekulationer.

ANNONS

LÄS MER: Åklagarens starkaste bevisning

”En gåta”

Beatrice Rämsell är också kritisk till att det dröjde innan kroppsdelen hittades i lägenheten.

– Det här är en gåta som jag inte förmår förklara.

Hon säger att det varit poliser i lägenheten i sammanlagt omkring 40 timmar innan kroppsdelen hittades.

– Jag vill i vart fall inte tro att poliser är så slarviga att de skulle ha missat att det skulle finnas en kroppsdel tillhörande Wilma i en resväska, som är enkel att öppna, som finns i en garderob där garderobsdörren är öppen. Så märk väl. Det är inte så att väskan är undangömd.

Försvaret yrkar på att åtalet ogillas och att 23-åringen försätts på fri fot.

När rättegången avslutades meddelade tingsrätten att de kommer att meddela beslut om häktningen i väntan på dom under onsdagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS