Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat i trippelmord får bakläxa

Advokaten tackade ja till att vara en av de misstänkta trippelmordsbrödernas advokat. Detta trots att han tidigare varit en av de mördades advokat. Nu får han en erinran av advokatsamfundets disciplinnämnd.

Dagen efter trippelmordet i mars i år greps och anhölls två bröder, 21 och 22 år gamla. Bröderna misstänktes för mord på två andra män som var lika gamla.

De båda misstänkta bröderna ville båda ha Uddevallaadvokaten Bo Hallberg som företrädare. Men Bo Hallberg tackade ja till att bli den yngre av de misstänktas advokat, skriver Bohusläningen.

Läs också: Trippelmordet – detta har hänt
Läs också: Misstänkta bröder nekar till trippelmord

Detta trots att han varit advokat till en av de mördade vid två tidigare tillfällen. Till saken hör att advokaten även varit advokat till den andre mordmisstänkte brodern, alltså den äldre brodern.

Redan när den yngre brodern krävde att få Bo Hallberg som advokat, två dagar efter trippelmordet och en dag efter att bröderna gripits, tyckte Uddevalla tingsrätt att frågan behövde redas ut och ville att Bo Hallberg skulle yttra sig om han tyckte att det förelåg jäv.

Även åklagaren ville ha saken utredd.

Men Bo Hallberg ansåg inte alls att det förelåg jäv, att företräda en klient som mördat en av hans tidigare klienter.

"Jag har själv, innan jag accepterade uppdraget, övervägt jävsfrågan kring mitt tidigare engagemang för en av de mördade och kommit fram till att jäv inte föreligger", skrev Bo Hallberg till Uddevalla tingsrätt.

Han anser att eftersom han inte hade ett "pågående uppdrag" till den mördade unge mannen eller hans dödsbo, så fanns det inga problem med att företräda den misstänkte 21-åringen.

Uddevalla tingsrätt ansåg dock att saken var glasklar, Bo Hallberg var jävig, och han fick avsluta sitt uppdrag som advokat till 21-åringen.

Nu är det alltså advokatsamfundets disciplinnämnd som haft ärendet på sitt bord.

En enig nämnd anser också att advokaten Bo Hallberg aldrig borde ha tackat ja till den yngre mordmisstänkte brodern.

Därför får han nu en skriftlig erinran från samfundet.