9 000 såg världseliten i Alebacken

ANNONS
|

–En fantastisk backe, säger Brendan Gerard, 24-årig snowboardåkare från USA. Strunt i att det är lerigt runtomkring, det är backen som räknas. Och hoppet. Och publiken.

Hela världseliten och halva befolkningen i Ale var på plats på lördagen när Ale Invite avgjordes i den smala snösträngen mitt i Alebacken.

–Det är kul när det händer någonting så här stort i lila Ale, säger Caroline och Conny Andersson från Skepplanda som tagit sig till Alebacken med barnen Ida, 7, Lina, 4, och Luckas, 2.

–Det är fantastiskt att man skapat den enorma backen trots att det varit mildväder och regn hur länge som helst.

ANNONS

Familjen Andersson var på plats redan innan träningen började vid 13:30-tiden men stannade inte kvar till det blev Happy Hour i öltältet vid 22-tiden.

–Det är så långt hem, säger Ida. Men det är roligt att vara här och se alla som hoppar i backen.

X-games-vinnaren på plats

Bland de 20 deltagarna fanns bland andra svenske Sven Thorgren, fyra i OS förra året och flera åkare som vunnit X-games, den största tävlingen inom snowboard.

–Backen känns riktigt bra med tanke på omständigheterna, säger han efter avslutad eftermiddagsträning. Hoppen blir höga och fina.

–Det är roligt när det är så folk redan på träningen, det blir ännu roligare då.

Snowboardåkarna Kevin Bäckström och Tor Lundström som tillsammans med Ale kommun och en lång rad sponsorer arrangerar tävlingen var inte oroade över solen, vinden, värmen och snöbristen.

– Det känns riktigt bra. säger Bäckström efter tredje träningshoppet. Det var lite nervöst för ett par veckor sedan men det har blivit jäkligt bra.

– Jag hade aldrig trott att man skulle få hit en internationell tävling. Det är verkligen kul.

Många frivilliga krafter

24 containrar fick bli stommen i hoppet när snön tröt men tack vare stenhårt arbete bland arrangörerna och många frivilliga krafter i Ale SK låg containrarna under ett stabilt snölager.

ANNONS

Eddie Rosendahl körde snöskoter och pistmaskin på snö och lera för att få upp snowboardåkarna till starten.

Uppfärden såg ibland mer dramatisk ut än utförsåkningen när leran sprutade och maskinerna kanade runt i lössnön.

–Visst är det kul, säger han. Fantastiska killar som vågar åka upp med oss och dessutom vågar jättehoppet över containrarna.

Kevin Bäckström var lättad över att backen och hoppet höll i blidvädret.

– Vi har ju bjudit in alla våra kompisar så det vore lite pinsamt om det inte skulle blivit en riktig höjdartävling, säger han.

Publiksuccé

Finalen i Ale Invit blev en publikmässig succé. Arrangörerna uppskattar att uppemot 9000 personer såg hur Maxence Parrot, Kanada, vann före svenske Sven Thorgren. Tredjeplatsen knep Roope Tonteri från Finland.

–Eftersom det är första året vi arrangerar tävlingen så visste vi inte vad vi skulle förvänta oss. Men nu när allt är klart och vi ser hur mycket folk som kom och hur glada åkarna var, så finns det bara ett ord – succé, säger Kevin Bäckström.

ANNONS