Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

87-åring räddade barnbarn ur elden

En 87-årig man räddade under dramatiska former ett barnbarn vid en brand i ett hus byggt 1861 i närheten av Fisketorp i Munkedals kommun under onsdagen. Byggnaden totaltförstördes och det mesta tyder på att ett blixtnedslag orsakade branden.

Blixten slog ner i den gamla fastigheten strax efter 07.00 på onsdag morgon. I huset fanns det två personer, nämligen en 87-årig man som låg och sov på första våningen och ett barnbarn som sov i på andra våningen, skriver Bohusläningen.

– Det var brandlarmet som väckte mannen, säger Martin Landberg polis i Uddevalla. Mannen rusade iväg till en släkting som bor i närheten, klättrade upp på en stege till andra våningen och knackade på fönstret.

Släktingen vaknade och de var snabbt på plats för att väcka barnbarnet som låg och sov på andra våningen i huset som börjat brinna. Barnbarnet vaknade, slog sönder fönstret och kunde ta sig i säkerhet genom att klättra ner på en stege. Han skadade armarna i samband med att fönstret krossades och fördes snabbt till vårdcentral för omplåstring. Även den 87-årige mannen fick uppsöka vård. De omhändertogs av anhöriga.

Det var Ann-Christine Sandboms pappa som bodde i huset.

– Det känns verkligen ledsamt att se på detta, säger hon. Jag har många minnen förknippade med detta hus.

14 brandmän från Munkedal och Uddevalla deltog i släckningsarbetet.

– Det brann kraftigt när vi kom dit, säger Lars Bjurström. Det mesta tyder på att elden pyrt i en dryg timme på vinden innan det började brinna.

Efter några timmars arbete var elden under kontroll och eftersläckningsarbetet satte igång. Enligt Bjurström går den gamla byggnaden inte att rädda.

Det blixtrade och åskade en hel del på onsdag morgon och det inträffade bränder även på andra platser. Räddningstjänsten i Tanum fick ett larm klockan 06.00 på onsdag morgon, ett hus som ligger mellan Tanumshede och Lur hade börjat brinna efter ett åsknedslag. Detta mindre hus var ett renoveringsobjekt och det fanns inte några personer i byggnaden när branden startade.

– Det var åskan som orsakade denna eld, säger räddningsledaren Rolf Olausson som var med och släckningsarbetet. Vi hade branden under kontroll redan efter 30 minuter.

Onsdagens oväder orsakade endast mindre störningar på elnätet. Vid lunchtid på onsdag saknade 33 hushåll i Tanums kommun ström. Ett 30-tal hushåll i Boxhult i Uddevalla drabbades också av strömavbrott på grund av blixtnedslag i en transformatorstation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.