Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kriminalkommissarie. Polisens chefsutredare Anders Ragnesten går igenom många anmälningar årligen.

84-årig kvinna bestulen på ett äldreboende

När kvinnan, 84, på hemmet skulle titta på sina ringar, smycken och guldklocka var allt borta. Då gick döttrarna Camilla och Ulrica till polisen, som inte anser att brottet är utredningsbart.

Kvinnan bor på det ganska nya äldreboendet Södertull i Uddevalla centrum. Hon förvarade sina ringar, smycken och en klocka i en ask, som låg i en byrålåda i bostaden.

– Mamma mår dåligt av de inträffade. Det som stulits är viktiga minnen för henne ifrån vår pappa, säger döttrarna Ulrica och Camilla som gjort anmälan.

– Hon är så klart rädd för att detta ska hända igen och vi är missnöjda med att själva ha fått göra anmälan. Ska det verkligen kunna hända att någon går in i mammas lådor på hemmet? undrar Camilla.

En månad tidigare försvann narkotikaklassad medicin i kvinnans bostad på hemmet. Den förvarades i ett låst skåp som bara personalen har nyckel till . Den gången gjorde personal vid Södertull själva polisanmälan.

– Sammantaget tycker vi inte att detta känns bra med två liknande ärenden i mammas rum, säger Ulrica.

Boendets chef Marianne Inberg beklagar det inträffade.

– Det här är allt annat är roligt. Det kan ju alla förstå. När det gäller medicinen kan det hända, att personalen glömt att anteckna, när den har gett henne medicin, säger Marianne Inberg.

Varför polisanmälde ni inte de försvunna smyckena?

– Det är ett privat ärende. Att bo här är som att bo hemma. Alla har hemförsäkring. Polisen har inte heller ringt oss. Men vi har heller aldrig varit utsatta för det här tidigare.

Damen hade sina smycken i ask i en stängd låda, uppger hon själv liksom hennes döttrar. Någon måste alltså ha gjort sig tillträde till lådan inne i bostaden?

– Jag vet inget om det, för jag vet ju inte hur var och en förvarar sina grejer. Men alla här tycker att det som hänt är hemskt och vi är bedrövade av detta.

Polisutredare Anders Ragnesten säger att båda anmälningarna är outredningsbara och förklarar varför:

– I fallet med medicinen vet man ju inte om det kan vara så, att man glömt anteckna att de använt medicinen. I fallet med smyckena har de försvunnit mellan 18/9 och 26/9, ur ett rum som ibland lämnas obevakat. Var ska vi börja undersöka?

Blir det fler eller färre brott av den är typen?

– Det inkommer tusentals anmälningar varje år bara i Västra Fyrbodal. Många får olika rubriker i vårt system. Det är svårt, på gränsen till omöjligt, att ge ett tal på vilka som har ägt rum inom äldreboenden, mot boende där.

Den 84-åriga kvinnans döttrar är inte nöjda med svaren från varken socialförvaltningen eller polisen.

– Det behövs övervakningskamera i rum där vårdtagare bor ensamma och känner sig otrygga, därför att det hela tiden cirkulerar ny personal, menar Ulrica.

– Som anhörig tycker man så klart att det här är obehagligt och man tycker att ärendet inte borde ses som avklarat, förrän man funnit någon skyldig. Eller innan man åtminstone vidtagit åtgärder, som förhindrar likande händelser i framtiden, säger Camilla och undrar vad kommunen tycker.

Chefen för kommunens äldreboenden Eva Andersson, säger att hon inte hört talas om de här smyckena som försvunnit på Södertullshemmet.

– Men ärendet visar behovet av de säkerhetsskåp som vi numera har i alla boenden, säger hon.

Hon tillägger att stölder inte är vanliga i kommunens äldreboenden.

– Jag minns en stöld för något år sedan. Men vad gäller Södertull känner jag till medicinen som uppenbarligen försvann från samma rum som smyckena.

– Det där polisanmälde personalen.