Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

65 meter långt lastfartyg på grund i Vänern

Under söndagsmorgonen gick ett drygt 65 meter långt lastfartyg på grund norr om Kållandsö i Vänern. Enligt kustbevakningen är det låg risk för oljeutsläpp.

Det var tidigt på söndagsmorgonen söndagsmorgonen vid Stenskär när ett lastfartyg gick på grund i Vänern. Orsaken till olyckan är ännu oklar och ingen person ska ha skadats i samband med grundstötningen, meddelar Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen bedömer risken för ett oljeutsläpp för tillfället som låg. En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik har inletts.

Själva fartyget är lastat med foder. Kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 051 finns på plats vid haveristen tillsammans med en inspektör från Transportstyrelsen.

Utmanande bärgning

Dykare inspekterade skrovet under söndagseftermiddagen.

– Vad man kunnat konstatera är att det kan behövas tömmas några några bränsletankar och eventuellt ta bort en del last, innan man kan börja dra henne av grundet, säger Mattias Hansson, vakthavande på Kustbevakningen.

Beslut om hur och när en bärgning får ske fattas av Transportstyrelsens fartygsinspektör tillsammans med Kustbevakningen och de diskuterar nu tillvägagångssättet.

Bärgningsarbetet kommer att fortsätta under måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.