500 fick åka lång väg till mammografi

ANNONS
|

I regionens avtal med Unilabs är det klara besked: företaget har förbundit sig att erbjuda alla kvinnor i sex västsvenska kommuner mammografi på den egna orten.

Men de senaste månaderna har något gått fel. Enligt regionens utredning har 500 kvinnor i Stenungsund blivit kallade till mammografi i Angered i stället. Resvägen dit är över en timme lång om man använder kollektiva färdmedel.

–Unilabs har valt att kalla de här kvinnorna till Angered, helt utan att informera oss. Det allvarligaste är att en del av kvinnorna har valt att utebli från undersökningen. Det här handlar ändå om att förebygga bröstcancer som är en extremt dödlig sjukdom, säger Nicklas Attefjord (MP), ordförande för västra hälso- och sjukvårdsnämnden.

ANNONS

Nu kräver nämnden att Unilabs presterar en komplett utredning över vad som har hänt, varför det har hänt och hur det ska undvikas i framtiden.

– Framför allt vill vi ha en kartläggning av vilka kvinnor som valt att inte göra undersökningen och hur det ska hanteras, säger Nicklas Attefjord.

Han bedömer inte att misstaget är så allvarligt att det finns skäl att häva avtalet men utesluter inte att det kan bli tal om vite.

–Det är för tidigt att uttala sig om det nu. Det är något vi får diskutera på vårt nästa nämndmöte den 26 november, säger han.

Just nu utreder Västra Götalandsregionen om fler än de 500 Stenungsundskvinnorna har drabbats av avtalsvidriga kallelser. Enligt Nicklas Attefjord kan så vara fallet.

– Vi har fått vissa indikationer att det har blivit fel även i Kungälv. Vi håller på att gå igenom det nu, säger han.

Charlotta Wikström, chef för Unilabs radiologi säger till GP att de kvinnor som valt att inte åka till Angered ska få möjlighet att göra sina undersökningar i Stenungsund i början av nästa år.

I Västra Götaland kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografi med knappt två års mellanrum. Unilabs utför de allra flesta av dessa undersökningar.

ANNONS
ANNONS