Runt 5 000 timmar beräknar Bertil Gyllander att arbetet har tagit med att bygga trappor med mera längs Dyröns vandringsled. Nu prisas han av Tjörns kommun.
Runt 5 000 timmar beräknar Bertil Gyllander att arbetet har tagit med att bygga trappor med mera längs Dyröns vandringsled. Nu prisas han av Tjörns kommun.

50 ton brädor blev prisad vandringsled

ANNONS
|

Bertil Gyllander får utmärkelsen Särskild kulturinsats 2013 för sitt arbete med förverkligandet av vandringsleden runt Dyrön.

– Det är hedrande med priset. Riktigt skojigt. Bra att sätta Dyrön på kartan också, säger han.

Det är tydligt att Bertil Gyllander är en eldsjäl som är omtyckt på Dyrön. Alla vet vem han är, bland annat tack vare vad han kallar sitt livsprojekt: Dyröleden. När Bertil Gyllander gick i pension bildades Dyröns samhällsförening, där berättade han om idén med en vandringsled runt ön.

– Alla smålog litegrann, vad ska det bli av det, berättar Bertil Gyllander medan vi går längs leden från norra hamnen.

ANNONS

Han gav sig inte. Bertils entusiasm smittade av sig på fler pensionärer på ön – under flera år arbetade de flitigt med att bära material och bygga trappor, ledstänger och spångpassager runt hela ön. 2008 stod leden färdig, då hade de burit ut 50 ton brädor på axlarna i den otillgängliga terrängen under åtta års tid.

– Gubbarna var trötta. Jag har slitit ut flera stycken under åren, säger Bertil och ler stort.

Han beräknar att de lagt ner runt 5 000 timmar ideellt på vandringsleden. Koll på siffrorna har han eftersom han själv gjort alla ansökningar till EU för finansiering.

Vandringsleden har skyltar vid varje ingång och nytt för i år är också att nödstolpar satts upp med jämna mellanrum.

– Det är för att lokalisera sig var man är på Dyrön, räddningstjänsten vet precis var de ska leta någonstans, säger Bertil Gyllander.

Hela vandringsleden är drygt 5 kilometer lång, med omväxlande natur. Västra sidan av ön var arrenderad av försvaret och stängd för allmänheten mellan 1940 och 1999 eftersom den stora farleden ligger utanför. Här är obeskrivligt vackert, på bergen får mufflonfår skutta fritt och utsikten över Åstol är fantastisk. Den mer dramatiska sträckan av vandringsleden vid Dyne ravin kom till på grund av Alf Dyne, en gammal Dyrö-bo, och har därför fått hans namn.

ANNONS

– Vi gick över bergen, och han frågade om vi inte kunde bygga här. Han sade att det kommer komma holländare och allt möjligt om vi bygger härnere. Sedan dog Alf Dyne snart därefter, berättar Bertil Gyllander.

Vandringsleden har hjälpt till att sätta Dyrön på kartan. Många som vandrar längs leden kommer över dagen med färjan från Rönnäng, andra med egen båt. Runt 4500 båtgästnätter har ön haft förra året.

– Många båtgäster ligger kvar ytterligare en natt när de ser att man kan röra på sig, säger Bertil Gyllander.

ANNONS