50 brandmän bekämpade storbrand i idrottshall

Minst 50 brandmän från stationer i Lerum, Alingsås och flera stationer i Göteborg bekämpade under natten mot tisdag en storbrand i Stenkullen i Lerums kommun. På tisdagsmorgonen pågick släckningsarbetet fortfarande. Vittnen såg ungdomar springa från platsen efter att ha eldat i en papperskorg.

ANNONS
|

Larmet om branden i Stenkullen i Lerums kommun kom in till SOS vid 00.21 under natten mot tisdagen.

Till en början hade räddningstjänsten uppgifter om att det brann i en pizzeria.

– Det ska brinna i en fasad på en pizzeria och vi har rökspridning in i en idrottsanläggning, berättade Åsa Opperud, larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Larmet om branden i Stenkullen i Lerums kommun kom in till SOS vid 00.21 under natten mot tisdagen.
Larmet om branden i Stenkullen i Lerums kommun kom in till SOS vid 00.21 under natten mot tisdagen. Bild: Niklas Göransson

15 enheter utlarmade

Cirka en timme efter det första larmet berättade hennes kollega Johan Eklund att det brann i både restaurangen och idrottsanläggningen som innehåller ett större gym.

– Det brinner både inne i anläggningen och utvändigt. Vi är där med 13 enheter plus två ledningsfordon och det innebär att vi är där med vart fall en 50 brandmän och vi släcker både utvändigt och invändigt.

ANNONS
Branden verkar ha startat i den delen som innehåller en pizzeria och gymmet Endorfin. Inomhusanläggningen Förbohallen har klarat sig.
Branden verkar ha startat i den delen som innehåller en pizzeria och gymmet Endorfin. Inomhusanläggningen Förbohallen har klarat sig. Bild: ADAM IHSE / TT

Släckningen pågår fortfarande

Johan Eklund på räddningstjänsten berättar att personal från flera stationer deltar i släckningsarbetet.

– Alingsås, Kortedala, Angered, Frölunda, Lerum, Öjersjö... man har tagit från de flesta stationer, säger Johan Eklund.

Vid 06-tiden på tisdagen var lågorna under kontroll men räddningstjänsten räknar med att eftersläckningsarbetet kommer att ta lång tid. Vid 07.30 brann det fortfarande i taket. Fyra enheter är fortfarande på plats.

– Det kommer säkert att pågå hela förmiddagen. Vi har personalbyte vid klockan 07 men jag utgår från att vi kommer fortsätta vara där, säger Anders Ternevi på räddningstjänsten Storgöteborg.

Rubriceras som mordbrand

Vad som orsakat storbranden är fortfarande oklart. Vittnen såg ungdomar springa från pizzerian efter att ha eldat i en papperskorg. Polisen förhörde vittnen och spanade i området under natten utan resultat.

Branden rubriceras som mordbrand och polisens tekniker kommer undersöka platsen under tisdagen.

Räddningstjänsten håller på med eftersläckningsarbetet.
Räddningstjänsten håller på med eftersläckningsarbetet. Bild: Valdemar Lönnroth

Under tisdagsmorgonen fanns inga uppgifter hur stora skador branden orsakat. Enligt räddningstjänsten är det främst restaurangen och gymmet som brunnit, så den stora idrottshallen kan ha klarat sig bättre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS