Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjöräddningen på Käringön ryckte ut för att hjälpa paddlande ungdomar som hamnat i vattnet.

33 ungdomar i kajakdrama

Ett flertal ungdomar hamnade i sjönöd på måndagseftermiddagen. Flera personer hamnade i vattnet under en kajakpaddling och enligt uppgift ska minst en ha körts till sjukhus.

Vid 13:30-tiden på måndagen får Sjöräddningen ett larm om att ett flertal ungdomar befinner sig i sjönöd. Det är 33 ungdomar som deltar i ett läger som varit ute och paddlat i sundet mellan Råön och Lavö, norr om Stocken. En av kajakpaddlarna hamnade i vattnet på grund av vädret. Enligt uppgifter från personer på plats var det upp emot 15 sekundmeter i området.

– Vi fick larmet vid 13.30-tiden och fick fort information om att det var många människor inblandade, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare vid sjöräddningssällskapet.
Sjöräddningen ryckte ut med båt och helikopter och även Kustbevakningen bistod. Redan efter sex minuter efter larm var första enheten på plats och kunde få upp personer ur vattnet. Några tog sig upp på klipporna på egen hand medan andra fick hjälp ur vattnet av räddningspersonal.

– När vår personal kommer fram beskriver de ett virrvarr av ungdomar i vattnet. De fick metodiskt plocka upp alla ur vattnet. Vi hade med oss två öppna enheter och en täckt båt. De fick föras över till den täckta båten och skyddas från vädret, säger Jendeby.

Cirka en timme efter larmet meddelades att samtliga paddlare var omhändertagna. Enligt uppgift till Bohusläningen ska minst en person ha varit nedkyld och transporterats till sjukhus med ambulans.

Ungdomarna samlades efter räddningen i en lokal vid hamnen i väntan på en buss.

– De var naturligtvis chockade och frusna, säger Jendeby.

Sjöräddningen fortsatte efter livräddningen att samla in de tomma kajakerna som drev runt i området