Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

300 000 kronor i böter för svartbyggd telemast

Länsrätten i Göteborg har dömt ut ett vite på 300 000 kronor för mobilteleföretaget Hi3G. Anledningen är att företaget struntat i att montera ner en telemast intill Kållereds idrottsplatsI.
Hi3G fick bygglov för masten 2001. Men detta överklagades och upphävdes av länsstyrelsen i oktober 2003. Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att masten placerats alldeles för nära Kållereds SK:s klubbstuga och en p-plats. Placeringen var olämplig och förenad med fara för nedfallande istappar vintertid samt olycksrisker i samband med ett eventuellt masthaveri.
Men Hi3G hade redan bygg masten och teknikbodarna när bygglovet upphävdes. Byggnämnden i Mölndal förelade teleföretaget att riva mast och teknikbodar senast 1 februari i år.
Mast och bodar står dock fortfarande kvar. Byggnadsnämnden har därför begärt att vitet - 300 000 kronor -ska dömas ut och och det har länsrätten nu beslutat.
- Det kan ju ses som om vitet satts för lågt om företaget hellre betalar än efterkommer myndighetsbesluten, konstaterar Staffan Sjöberg.
Men var smärtgränsen går kan bara företagen avgöra, menar han.
Nu har byggnadsnämnden bestämt att sätta ett nytt rivningsföreläggande. Vis av den tidigare erfarenheten höjs vitet till 50 000 kronor per månad som telemasten står kvar.
Staffan Sjöberg konstaterar att det kan bli dyrt att bygga utan att söka bygglov först.
- Den största faran är att ägaren tvingas att riva det byggda. I många fall kan man ändå få bygglov i efterhand. Men då kan man få betala olika extraavgifter som för en villa med garage snabbt kommer upp i 100 000 kronor.
GP har förgäves sökt någon representant från Hi3G för en kommentar.