Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Petersson, Viktoria Herlin och Sofie Petersson Herlin ingår i en av 30 deltagande familjerna i miljöutmaningen Minimeringsmästarna. Målet är att familjernas sopberg ska minska med hälften på ett år.

30 familjer ska halvera avfallet

Hur lätt är det att minska sina sopor med hälften? Det ska 30 västsvenska familjer ta reda på i utmaningen Minimeringsmästarna.

– 48 gram väger det. Nej, 480 menar jag, säger Mats Petersson efter en blick på mätdisplayen.

I handen har han en plastpåse med tomma glasburkar. Just nu jobbar hela familjen Petersson-Herlin i Bohus hårt med att väga varenda pryl, varenda matrest och varenda papper de slänger. Summan ska bli deras ingångsvärde i utmaningen – ett värde som sedan ska jämföras med hur mycket avfall de producerar i slutet av året.

Förhoppningsvis ska den senare siffran vara lägre, mycket lägre. Målet för familjerna som är med i Minimeringsmästarna är att mängden avfall – inklusive mat och återvinningsmaterial – ska minska med hälften under 2015.

– Tanken är att vi ska minimera vår påverkan på miljön, utan att bli några talibaner. Det ska inte påverka vår livskvalitet, säger Mats Petersson.

Sambon Viktoria Herlin konstaterar att det inte blir lätt att på något radikalt sätt minska familjens sopberg. De är redan ganska medvetna – till exempel när det gäller matsvinn och att inte köpa nya prylar i onödan.

– De flesta som är med i detta är nog ganska intresserade redan. De som slänger precis allt i soptunnan är nog inte med, säger Viktoria.

Under året ska de och övriga familjer som deltar sprida sin mission på olika sätt. Till exempel genom att blogga, berätta för grannar och kompisar – eller varför inte vara med i tidningen. Projektkoordinatorn Hanna Hellström på Göteborgsregionens kommunalförbund tror att familjerna också kan inspirera sina hemkommuner.

– Kommuner kanske ofta kör i sina invanda spår när det gäller att minska avfallet. Nu när vi har 30 familjer med oss så kanske det kan komma tips om saker som faktiskt funkar i verkliga livet, säger Hanna Hellström.

Hon tänker se till att deltagarna får en del hjälp på vägen, bland annat genom inhyrda coacher och föredragshållare. Nästa evenemang är en matsvinnsträff, där en kock ska tipsa om hur man får åtgång på precis allt i kylen och frysen.

– Sedan ska vi prata om textil, som också har stor påverkan. Hur man till exempel kan vårda sina kläder, köpa av bättre kvalitet och lappa och laga, säger Hanna Hellström.

Tanken är att barn och vuxna ska ge draghjälp åt varandra under året. Så lär det bli också hos familjen Petersson-Herlin i Bohus.

– Det är en kul utmaning. Det ska bli spännande att se hur man kan förändra sig, säger sonen Vidar Petersson.

Fakta: Sju är med

• Minimeringsmästarna pågår under hela 2015. Sju kommuner deltar: Göteborg, Ale, Borås, Öckerö, Tjörn, Härryda och Lerum.

• Totalt är 30 familjer med i utmaningen. I februari ska alla försöka genomföra ett köpstopp, vilket innebär att man bara får handla mat, hygienartiklar, tjänster och upplevelser.

• Budgeten för projektet är inte särskilt vidlyftig. De sju kommunerna samt Västra Götalandsregionen delar på kostnaden för en femtedels heltidstjänst under året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.