Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulrika Olausson bor i huset rakt över gatan från festlokalen. Bild: Petter Trens
Ulrika Olausson bor i huset rakt över gatan från festlokalen. Bild: Petter Trens

30-årsfesten på Tjörn slutade i tragik – grannen: "Det finns inga ord"

Att det är fest i bygdegården är inte ovanligt. Men lördagsnattens tillställning som slutade med att en man miste livet var långt värre än vanligt.
– Det var en 30-årsfest. Men kalaset spårade ur fullständigt, säger Bertil Berndtsson, ordförande i Rönnängs bygdegårdsförening som hyrde ut lokalen.

Under söndagen började informationen om nattens tragiska händelse sprida sig runt om på Tjörn och Orust. Via Facebook och andra sociala medier fick även de som inte var på plats på Rönnängs bygdegård reda på vad som hade hänt.

Läs mer: Johan, 25 dog, skallades på Tjörn

Ulrika Olausson bor i huset rakt över gatan från festlokalen. Hon berättar att hon vid flera tidigare tillfällen reagerat mot att lokalen har använts för högljudda och sena fester.

– Jag förstod att det skulle bli en fyllefest. Inte trodde jag då att det skulle bli så här illa. Det är fruktansvärt. Det finns inte ord för det. Man associerar till sina egna barn som är i den åldern. Det är så meningslöst.

Hon säger att festerna vanligtvis brukar ta slut klockan ett på natten.

– Men den här höll på mycket längre. Vid halv två var min man uppe och såg blåljusen. De satt och förhörde folk i polisbilen. Ambulansen stod också kvar ganska länge.

Men, precis som för många andra, var det först under söndagen som hon förstod hur illa det hade slutat.

– När vi var ute på promenad igår kväll sa min man ”herregud nu är polisen här och spärrar av. Det verkar vara en brottsplats, han kanske avled?” Då gick jag ut och sökte på nätet och hittade att han hade avlidit.

Många chockade

En annan som berörts av dödsfallet är Bertil Berndtsson, ordförande i Rönnängs bygdegårdsförening som hyrde ut festlokalen.

– Det var en 30-årsfest. Men kalaset spårade ur fullständigt. Men jag känner inte till så mycket om det. Det jag har läst har jag sett på Facebook eller i tidningen eller från när jag pratade med polisen. De har spärrat av där nere, säger han.

Läs mer: En anhållen efter dödsfall på Tjörn

Bygdegården är ofta uthyrd, berättar han. Ofta kan festerna bli högljudda, något som även grannar vittnar om. Därför har föreningen antagit en strängare uthyrningspolicy.

– Vi hyr inte ut till någon under 25 år. Men de här var 30 år. Då kan man begära lite mer. Jag vet inte vad vi ska hitta på framöver. Vi kan inte förbjuda folk helt.

Flera grannar som bor i närheten berättar också att de tycker att polisen kunde agerat annorlunda.

– Varför spärrade de inte av när de hämtade honom? Varför går de inte in och avbryter? De fortsätter ju att festa till tre. Det förstår jag inte. Jag som medborgare tycker att polisen borde gått in och sagt nu räcker det, han är trots allt medvetslös. Varför åker de bara härifrån? Och sen spärrar de inte av förrän efter att allt redan är städat, säger en kvinna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.