Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

27-åring häktad för gammal våldtäkt

En 27-årig Trollhättebo är nu skäligen misstänkt för den grova våldtäkten i november 2012.

Klockan 13 på lördagen inleddes häktningsförhandlingen, gällande den 27-årige man från Trollhättan som misstänks för den brutala våldtäkten i Trollhättan, den 4 november 2012.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åklagare Viktoria Karlsson hade begärt mannen häktad, för på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

- Domstolen beslutade att häkta mannen. De delade inte min bedömning att han är på sannolika skäl misstänkt, det material jag presenterade räckte inte menade de. Däremot ansåg de honom skäligen misstänkt, säger hon och fortsätter.

- Men tingsrätten ansåg att det är synnerligen viktigt att mannen hålls kvar. Nu får polis och åklagare ytterligare tid på sig, utan att det finns risk att han försvårar utredningen, säger Viktoria Karlsson.

Ny häktingsförhandling inom en vecka

Skäligen misstänkt är den mildare misstankegraden. Och med tanke på det ska en ny häktningsförhandling hållas inom en vecka, i stället för två som är det vanligaste.

- Vi har en vecka på oss nu att bringa klarhet i misstankegraden, säger Viktoria Karlsson.

Men när mannen greps i onsdags, hade polisen bedrivit en längre tids spanings- och utredningsarbete.

- Polisen tog kontakt med åklagare och delgav sitt material. Då gjorde jag bedömningen att han skulle gripas, berättar Viktoria Karlsson, som dock inte vill berätta vad det var som gjorde att polisen riktade in sina spaningsinsatser mot 27-åringen.

Bakom stängda dörrar

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och åklagaren vill inte gå in på vilken typ av bevisning man har. Däremot bekräftar hon de uppgifter som polisen tidigare har redogjort för, att det har varit svårt att få fram teknisk bevisning från brottsplatsen och att det materialet man besitter i dag är begränsat.

Men när mannen nu är häktad öppnas nya möjligheter.

- Nu kan vi söka efter fingeravtryck, göra DNA-jämförelser och andra undersökningar som vi inte har haft möjlighet till tidigare.

PS. Lokaltidningen TTELA har skrivit en mängd artiklar om  våldtäkten i Trollhättan. Läs mer här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.