Det var den 27 juli som 240 000 liter bajsvatten rann ut i havet utanför Smögen.
Det var den 27 juli som 240 000 liter bajsvatten rann ut i havet utanför Smögen. Bild: Anna Härstedt

240 000 liter bajsvatten rann ut i havet utanför Smögen

Natten den 27 juli släppte Omholmens reningsverk av misstag ut 240 000 liter orenat avloppsvatten utanför Smögen.
– Det rör sig om kiss, bajs, toapapper och annat som folk spolat ner i toaletten, säger Magnus Holm driftsingenjör på Västvatten.

ANNONS
|

Vatten ska ha orsakat en kortslutning i en magnetventil på Omholmens reningsverk. Kortslutningen påverkade reningsverkets möjligheter till att ta in avloppsvatten, vilket ledde till att stora mängder pumpades ut i havet. Magnus Holm driftansvarig på Västvatten tycker att man inte behöver oroa sig.

– Vattnet släpptes ut 770 meter från reningsverket och 30 meter under ytan. Utspädningseffekten havet har är väldigt effektiv.

"Dumt att oroa allmänheten i onödan"

Reningsverket gick inte ut med information till allmänheten, och har inte heller tagit några prover för att testa vattnets kvalité.

– Nej vi brukar inte göra det när det rör sig om så förhållandevis små mängder. Vi känner att det är dumt att oroa allmänheten i onödan, säger Magnus Holm.

ANNONS

Magnetventilen är borttagen och utbytt, men vad som orsakade kortslutningen är fortfarande okänt.

– Om jag får spekulera så kan det ha berott på åldersskada eller fabriksfel. Men jag har inte koll på exakt hur gammal den var så det är svårt att säga.

Omholmens reningsverk har släppt ut 240 000 liter orenat avloppsvatten utanför Smögen.
Omholmens reningsverk har släppt ut 240 000 liter orenat avloppsvatten utanför Smögen. Bild: Lantmäteriet
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS