Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan bli som nya. På den kommande kretsloppsparken i Mölndal ska material inte bara återanvändas utan även förädlas. Bild: Elisabeth Alvenby

24 miljoner för en kretsloppspark

Återanvändning av material måste öka. Därför satsar nu politikerna 23,7 miljoner kronor på bygget av en kretsloppspark i Mölndal.

2007 invigdes Alelyckans kretsloppspark där exempelvis kasserade cyklar och barnvagnar, dörrar och fönster säljs och till viss del restaureras. I landets finns ett 50-tal, Alingsås har en variant, men i övrigt har det inte byggts några kretsloppsparker i Göteborgs kranskommuner. Förrän nu.
– Det är många kommuner som tittar på det och vi kommer att försöka ta det hela ett steg längre. Vi vill inte bara återvinna utan förädla och kanske använda materialet till annat, säger Pierre Bolvede, chef för avfall och återvinning i Mölndals stad.

Enligt Pierre Bolvede har Mölndal kommit långt i den så kallade avfallstrappa som alla kommuner arbetar efter. Andelen återvunnet material har ökat, men nu gäller det att öka andelen som återanvänds.
– Mycket av det som slängs går att använda igen. Men det gäller att man kan se det och som stöd kommer det att i framtiden att finnas personal som hjälper besökarna att titta med sådana ögon.

I veckan beslutade politikerna i tekniska nämnden att satsa 23,7 miljoner kronor på en kretsloppspark på Kikås återvinningscentral. Målet är att bygget ska vara klart under 2019.
– Det här kommer att bli jättebra och vi gör det här tillsammans med social- och arbetsmarknadsnämnden. Dels ser vi till att återvinningen och återanvändningen ska öka och dels får vi ut människor i jobbträning, säger Peter Berg Johnson (KD), ordförande i tekniska nämnden.

Tanken är att pengarna ska användas till bygge av en mottagningshall, där personal ska se över vad som skulle kunna återanvändas och förädlas, innan besökaren på återvinningscentralen kan åka in och kasta sitt material. Dessutom ska en verkstad och en försäljningslokal byggas. Utöver kommunens egen personal ska också organisationer och företag bjudas in att bli verksamma i kretsloppsparken.
– Inför beslutet gjorde vi ett studiebesök i Eskilstuna. Där fanns ett antal externa aktörer som bland annat drev kafé och restaurang. Om vår satsning faller väl ut kommer vi att kunna bygga ut vår verksamhet på liknande sätt – om vi ser att det finns behov, säger Peter Berg Johnson.