En brand bröt ut i en villa i Lilla Edet på lördagen. Arkivbild
En brand bröt ut i en villa i Lilla Edet på lördagen. Arkivbild Bild: Stefan Bennhage

24-åriga Victoria räddade man ur brinnande villa

På lördagskvällen började en villa i Lilla Edet brinna och inuti huset fanns en äldre man. Victoria Drottz, 24, var på besök från hemtjänsten och räddade mannen ur det brinnande huset.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

ANNONS
|

Vid 20-tiden på lördagskvällen fick räddningstjänsten larm om en brand i en villa i Lilla Edet. Väl på plats fick man gå in med rökdykare i den rökfyllda byggnaden.

– Det brann i ett rum men hela huset var rökfyllt. En ung tjej fick ut mannen ur huset efter flera försök, sa Roger Broqvist, insatsledare på räddningstjänsten, i samband med händelsen.

Victoria Drottz, 24, jobbar inom hemtjänsten, och var på väg för att besöka mannen som bor i villan när hon plötsligt fick syn på tjock rök som vällde ut från flera fönster.

– Jag förstod ju direkt att det brann. Jag fick lite smått panik, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Hemtjänsten räddade man ur brinnande villa i Lilla Edet

Hittade mannen sovandes

Hon knackade på dörren hos den äldre mannen, men fick inget svar. I stället bestämde hon sig för att gå runt huset, och hittade mannen sovandes i rummet intill branden.

– Jag försökte få väckt honom, men det var inte så enkelt. Jag skrek på honom och försökte väcka honom ett tag.

Victoria Drottz, 24, räddade mannen ur den brinnande villan på lördagskvällen.
Victoria Drottz, 24, räddade mannen ur den brinnande villan på lördagskvällen. Bild: Privat

Hängandes in genom ett fönster fortsatte Victoria att ropa på mannen.

– Till slut vaknade han. Så jag sa till honom att gå ut så fort som möjligt, säger hon.

LÄS MER:Theo räddade sin tvillingbror från branden

Mannen kunde då ta sig till ytterdörren, och Victoria fick ta sig in i den rökfyllda villan för att hämta kläder till honom.

– Jag såg att det brann i rummet precis intill sovrummet, så det var ju tjockt med rök när jag gick in. Jag fick gå ut och hämta andan flera gånger innan vi kunde gå in och få ut det vi skulle.

"Det var en självklarhet"

Tillsammans satt de sedan och väntade på att räddningstjänsten skulle komma till platsen. Den äldre mannen fick föras med ambulans till sjukhus för kontroll.

– Det var tjejen på hemtjänsten som räddade livet på gubben här. Det var en jätterådig insats från den tjejen. Utan hennes hjälp hade han aldrig klarat det, sa Roger Broqvist på räddningstjänsten efter händelsen.

ANNONS

Efter räddningsinsatsen kände sig Victoria omtumlad, men mådde trots omständigheterna bra.

– Jag fick lite stickningar i näsan men inget större. Jag har väldigt bra kollegor och har fått prata mycket om det, så det har känts väldigt bra. De var nästan lika chockade som jag, säger hon.

Victoria tvekade aldrig på att rädda mannen i villan.

– Det var absolut en självklarhet för mig, jag skulle aldrig kunna lämna någon så. Jag har aldrig varit med om något liknande innan. Men det känns väldigt bra i efterhand i alla fall, att det gick som det gick.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS