Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En äldre man blev i februari knivhuggen till döds i området Erikslund i Borås. Flera elever på en närliggande högstadieskola blev vittnen till händelsen.  Bild: Petter Trens
En äldre man blev i februari knivhuggen till döds i området Erikslund i Borås. Flera elever på en närliggande högstadieskola blev vittnen till händelsen. Bild: Petter Trens

21-åring döms för oprovocerat knivmord i Borås

En 21-årig man döms för att – helt oprovocerat – ha knivhuggit en äldre man till döds i Borås. Mannen har erkänt dådet och döms till rättspsykiatrisk vård för mord.

På förmiddagen den 18 februari knivhöggs en man i 70-årsåldern till döds i närheten av Knalleland i Borås. Mordet skedde i närheten av en skola och flera högstadieelever blev vittnen till dådet.

LÄS MER: Äldre man knivskuren till döds i Borås

På onsdagens dömdes en 21-årig man för dådet. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, i Borås tingsrätt.

21-åringen har erkänt att det var han som utdelade de dödande huggen, men har nekat till brott eftersom han säger sig ha saknat uppsåt att döda mannen.

Kunde inte sova – hämtade kniv

Den nu dömde mannen har tidigare vårdats för psykisk sjukdom. Den rättspsykiatriska undersökningen visar också att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

I förhör berättar han själv att han inte kunde sova natten innan dådet. På morgonen gick han till skolan, men upplevde att någon var efter honom, och åkte hem igen.

Väl hemma hämtade han en kniv i köket och gick ut igen. Efter en stund fick han syn på den äldre mannen som han började följa efter. När han hade kommit ikapp mannen högg han ner honom med flera knivhugg.

Hade ingen chans att försvara sig

21-åringen uppger själv att han högg okontrollerat och domstolen slår fast att det var först när han märkte att han var iakttagen som han slutade och lämnade platsen.

Tingsrätten konstaterar att den äldre mannen inte hade någon chans att försvara sig och att 21-åringen ska dömas för mord.

Med hänsyn till att mannen var 20 år vid gärningen och hans psykiska hälsa uppges straffvärdet för handlingen vara 11 års fängelse.

Mannens advokat, Anders Franksson, säger att han inte kommer att överklaga domen.

– Han är lättad. Han ville ha den här hjälpen som han nu kommer att få, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.